Kuvituskuva

Viihde-elektroniikan myrkyttävä vaikutus

televisioKautta aikojen uusia viestinnän muotoja on pidetty turmiollisina, moraalia rappeuttavina ja epäilyttävinä – oli sitten kyse televisiosta, väkivaltaisista elokuvista tai tietokonepeleistä. Todellinen viihde-elektroniikan myrkyllinen vaikutus ei kuitenkaan ole kuvainnollinen.

Elektroniikka sisältää usein raskasmetalleja, kuten kadmiumia ja lyijyä. Lisäksi laitteet sisältävät terveydelle haitallisia palonestoaineita ja usein myös PVC-muovia. Käytön jälkeen laitteet päätyvät hankalasti käsiteltäväksi jätteeksi, jota englanniksi kutsutaan e-mailiin viittaten nimellä e-waste. Ongelma kasvaa räjähdysmäisesti elektroniikkalaitteiden kulutuksen kasvaessa.

Ongelma ulottuu kaikkialle, missä elektroniikkaa myydään ja käytetään – myös Suomeen. Raja-arvoja rikkovia laitteita on löydetty Finnwatchin mukaan muun muuassa Claes Olsonin ja Bilteman kodin elektroniikkavalikoimista. Myös Greenpeace kampanjoi puhtaamman tietotekniikan puolesta.

Myrkylliset aineet eivät välttämättä kohdistu pahiten itse käyttäjän terveyteen. Elektroniikan valmistaminen tapahtuu usein maissa, joiden työolosuhteita ei valvota tehokkaasti, ja työntekijöiden terveys voi olla vaarassa. Kaatopaikoilta myrkyt taas leviävät eteenpäin ympäristöön. Elektroniikkajätettä onkin dumpattu runsaasti Aasian kehitysmaihin, pois länsimaisten elektroniikaan suurkuluttajien takapihoilta.

Elektroniikan ympäristö- ja ihmisoikeusvaikutuksista tiedottaa kansainvälinen makeITfair -kampanja. Kampanjan kautta on myös mahdollisuus vaikuttaa koko tuotantoketjultaan paremman  elektroniikan puolesta.

Tagit: , ,

Kommentointi on suljettu.

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi