Kuvituskuva

Vihreän pistorasian metsästys

Muutin vähän aikaa sitten uuteen kotiin. Muuton yhteydessä piti muun muassa tehdä uusi sähkösopimus.

Halusin uusiutuvilla energialähteillä tuotettua sähköä. Voisin siis ostaa tuuli-, aurinko- tai bioenergialla tai vanhalla vesivoimalla tuotettua sähköä. Useat yritykset voivat tarjota tämän, kenet siis valitsisin? Internetissä on muutamia sivustoja, joilla voi vertailla sähköyhtiöiden hintoja. Mutta olisiko hinta ratkaiseva tekijä?

Yksi vaihtoehto olisi valita Suomen luonnonsuojeluliiton Norppa-merkittyä sähköä. Merkki myönnetään uusiutuvilla tuotetulle energialle (tuulivoimalla, biopolttoaineilla, aurinkopaneeleilla tai vanhalla vesivoimalla) tietyin kriteerein. Yrityksen tulee esimerkiksi toimittaa Luonnonsuojeluliitolle ympäristöraportit ja tiedot ekoenergiasta saaduilla lisävaroilla toteutetuista hankkeista. Yrityksen tulee myös liittyä kauppa- ja teollisuusministeriön valtakunnalliseen energiansäästösopimukseen.

Minua kuitenkin mietitytti, miten eri yhtiöt panostavat uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön osuuden kasvattamiseen ja teknologian kehittelyyn. Periaatteessa yritysten voi olettaa lisäävän uusiutuvilla tuotetun sähkön tarjontaa kysynnän mukaan. Uusiutuvien tuotanto on kuitenkin vielä melko nuorta ja kaipaa aktiivista tukea sekä tutkimus- ja kehitystoimintaa. Yritykset voivat siis myös aktiivisesti lisätä uusiutuvien tarjontaa ja mainostaa sitä asiakkailleen. Haluaisinkin tietoa yritysten suunnitelmista ympäristöystävällisemmän sähkön tuotannon lisäämiseksi ja fossiilisilla energialähteillä tuotetun sähkön vähentämiseksi. Tätä tietoa ei kuitenkaan ollut saatavilla, ainakaan yhdestä paikasta.

No, minkä sähkönmyyjän sitten valitsin? Valinta osui ennestään tuttuun yhtiöön, joka tuottaa sähköä pelkillä uusiutuvilla energialähteillä. Näin valinta oli tavallaan varma. Tosin näinä yritysfuusioiden aikoina kyseinenkin firma kuuluu osaksi suurempaa yritystä, joka taas tuottaa sähköä myös fossiilisista energialähteistä. Parempaa tietoa odotellessa.

Tagit: , , ,

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi