Kuvituskuva

Vaippojen kemikaalipäästöt

Käytän lapsellani kestovaippoja muunmuassa mukavuussyistä: haluan nukkua kunnolla. Ja kestovaippaa voi pitää koko yön, kertakäyttövaippaa välttämättä ei.

Ennen minäkin luulin, että asia on päinvastoin, ja tuolloin päivät kestovaippoja käyttävä lapseni sai yöksi kertakäyttövaipan. Kunnes eräänä aamuna löysin lapseni iholta turkoosinvalkeaa mönjää, jota vaippa oli päästänyt läpi. Kemikaalin haju tuntui nenässä koko päivän. Sen jälkeen lapseni on käyttänyt ainoastaan kestovaippoja. En jaksa nousta monta kertaa yössä vaipanvaihtoon, jonka jälkeen pitäisi nukuttaa vaipan vaihdossa virkistynyttä vauvaa uudestaan. Enkä voisi nukkua levollisin mielin, jos samalla miettisin, tuleeko kemikaalia taas vaipasta vauvan iholle.

(Sitä paitsi olin väärässä pelätessäni, ettei kestovaippa toimi yöllä. Kyllä se toimii.)

En voi olla ainoa vanhempi, joka on tuollaiseen ilmiöön törmännyt kertakäyttövaippojen kanssa. Mutta mitä ihmiset sitten ajattelevat asiasta? Muuttaako se heidän kulutustottumuksiaan? Päätellen kertakäyttövaippojen suuresta menekistä, eivät vaippojen kemikaalit ilmeisesti äitejä ja isiä huolestuta.

En voi uskoa, että kyseessä olisi välinpitämättömyys – suurin osa (lähes kaikki) varmasti välittävät lastensa hyvinvoinnista ja terveydestä. Todennäköisempi selitys lienee luja luottamus siihen, että tuotteita valvotaan, testataan ja tutkitaan riittävästi – ja että niistä annetaan luotettavaa tietoa. Eli vaikka lapsen iholta löytyvä kemikaali inhottaisi, sen vaarattomuuteen uskotaan – halutaan uskoa. Eihän nyt vauvatuotteessa VOI olla mitään vaarallista, eihän…?

Mutta entä, jos vastaavaa tapahtuisi aikuisille suunnatun tuotteen kohdalla? Minni Niemelä kirjoittaa kirjassaan Kantoliina ja kestovaippa, että kertakäyttövaipoissa käytetään edelleen yhdisteitä, jotka on aikoja sitten kielletty tamponeissa, koska ne on liitetty myrkytysoireisiin. Tuntuu käsittämättömältä, että tällaista ainetta voidaan käyttää lasten vaipoissa – lasten iho kun on ohuempi ja herkempi kuin aikuisten, ja kemikaalien mahdolliset haittavaikutukset ehtivät todennäköisemmin tulla heissä esiin. Ja vaikka mitään todisteita kemikaalien vaaroista ei olisikaan, niin kuka aikuinen käyttäisi vapaaehtoisesti tuotetta, joka päästäisi limakalvoalueelle pahanhajuista moskaa?

Lapsille hankitaan kyllä vakuutukset jo ennen syntymää ja mietitään parhaita mahdollisia harrastuksia, parhaita mahdollisia asuinalueita, parhaita mahdollisia kouluja. Eikö turhien kemikaalien välttäminen sopisi samaan pakettiin? Jos hyvin käy, saa samalla itselle paremmat yöunet.

Tagit: , , ,

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi