Kuvituskuva

Tyyliä lapsuuden hinnalla

1980-luvulla maailman huomio kiinnittyi lapsityövoimaan, jota käytetään käsin tehtyjen mattojen tuotannossa. Kansainvälisen työjärjestö ILO:n ja Yhdysvaltojen työ- ja ihmisoikeusosaston tekemät tutkimukset osoittivat mattoteollisuuden palkkaavan laittomasti ja käyttävän hyväkseen suuria määriä lapsia. Useat lapset olivat joutuneet myös velkakiristyksen ja pakkotyön uhreiksi. Molemmat on YK:n ja ILO:n mukaan määritelty nykyaikaiseksi orjuudeksi.

Lapsityövoiman syyt löytyvät aikuisten maailmasta. Köyhillä perheillä ei ole varaa pitää lapsia koulussa, ja perheille tarjotaan rahaa vastineeksi siitä, että lapset työskentelevät mattotehtaassa. Työpäivät voivat kestää jopa 17 tuntia päivässä, eikä ruokaa saa välttämättä riittävästi.

Tällainen tarina on hyvin tyypillinen Nepalissa, Intiassa ja Pakistanissa. Matot ovat suosittuja vientituotteita ja köyhille suuri työllistäjä. Jos lasten hyväksikäyttäminen on normi maan teollisuudessa, on vaikea katkaista köyhyyden ketjua, joka on alkusyy monelle muulle ongelmalle.

Mattoteollisuus ei suinkaan ole ainoa lapsityövoiman käyttäjä. Tekstiiliteollisuuden, jalkineteollisuuden, leluteollisuuden ja lapsiprostituution uhrit koskettavat meidänkin arkipäiväämme. Suurin osa tuotteista myydään suoraan Eurooppaan ja länsimaihin.

Orjattomia mattoja RugMarkilta

RugMark Foundation perustettiin 1994 kansalaisjärjestöjen, yhtiöiden, valtionhallinnon yksiköiden ja kansainvälisten organisaatioiden, kuten UNICEF:in yhteistyönä. Järjestö perustettiin ennen kaikkea auttamaan mattoteollisuudessa työskenteleviä lapsia paikan päällä, mutta myös tarjoamaan markkinoille turvallisen vaihtoehdon tavalliselle matolle.

RugMark on vapauttanut noin 3000 lasta kutomoista ja järjestänyt heille kuntoutusta, päivähuoltoa, kirjoitus- ja lukutaidon opetusta, perusopetusta sekä ammatillista opetusta. RugMark myöntää sertifikaatteja kutomoille ja merkkinsä vaatimukset täyttäville matoille. RugMark-merkittyjä mattoja myydään myös Suomessa.

Myös RugMarkia on syytetty korruptiosta, ja väärennettyjä merkkejä liikkuu markkinoilla. Tämä on kuitenkin yleinen ongelma sertifioitujen tuotteiden kohdalla, ja on aina parempi ostaa sertifioitu tuote kuin sertifioimaton. Ulkomaisten tuotteiden alkuperää on ylipäätään tärkeä kysellä ostoksia tehdessä, jotta välttyy tukemasta lapsityövoimaa.

Eini Pesälä
Lisätietoa: www.rugmark.org

Tagit: , , , , , , , , , , , ,

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi