Kuvituskuva

Turhuuden markkinat

Tässä ylituotannon maailmassa on välillä vaikea löytää tarpeellisia tavaroita.

Facebook-kaverini kyseli, tietääkö kukaan, mistä saisi lasten kangashousuja, joissa olisi kuminauhavyötärö vetoketjun ja nappien sijaan. Lapsi voisi näin itse vetää housut alas ja ylös.

Kommenttiketjuun tuli pian vastauksia, mutta olin silti hämmästynyt, että moista perustuotetta piti etsiä.

Käyttämääni ekologista tiskiainetta ei saa enää, maahantuoja lopetti sen tuonnin vähäisen kysynnän vuoksi.

Mieheni haluaisi huopahatun, joka ei maksaisi maltaita. Ei ole vielä löytynyt.

Kierros Helsingin keskustassa osoittaa nopeasti ulkoavaruusoliollekin, mitä ihmiset ostavat: naisten vaatteita. Niitä riittää.

Vauvat ovat myös kohderyhmä, joille riittää tavaroita. Erään nettilastenvaatekaupan sivuilla myydään 19 erilaista tuttipidikettä. Erilaisia tutteja on samalla sivulla vain kymmenen.

Toinen omituisuus ovat vauvojen kengät. Vauvat eivät tarvitse kenkiä, enkä osaa kuvitella univajeisia vanhempia, jotka jaksaisivat askarrella vaipanvaihtojen välillä nauhakenkien kanssa. Perustuuko niiden suosio heltyneiden sukulaisten heikkouteen?

Kun lapsi kasvaa siihen ikään, että hän todella alkaa kuluttaa vaatteita ja kenkiä, valikoima kutistuu aika tylsäksi vauva-ajan kultakauteen verrattuna. Eräs ystäväni valitti, ettei kirppiksiltäkään tahdo löytyä isommille lapsille vaatteita. Ehkä siksi, että kulutus on niin kovaa, etteivät vaatteet säily jälkipolville.

Myös kierrätysmateriaalista tehdyt putiikkituotteet ovat usein aika turhia. Se on harmillista, sillä mielelläni tukisin pieniä ekopuoteja. Harvoin vaan löydän niistä mitään, mitä tarvitsisin. Voisi ajatella, että jos tekijä on miettinyt tuotteen ympäristöystävällisyyttä materiaalien osalta, hän miettisi myös niiden käytännöllisyyttä.

Koristeita ja kangaskasseja on riittävästi, kiitos. Tässä muutamia ideoita turhakkeiden tilalle: Ihmisillä on liikaa tavaraa. Me tarvitsemme erilaisia säilytysratkaisuja, organisointiapua. Säilytysratkaisuihin pitää mahtua tavaraa, ei pelkkiä koriste-esineitä. Niiden pitää olla sellaisia, että niistä löytää helposti tarvitsemansa niin, ettei tarvitse mennä ostamaan uutta vain sen takia, ettei kaiken rojun keskeltä löydä vanhaa.

Jos ekoyrittäjällä on kierrätyskangasta, mutta ei halua tai kykyä tehdä mitään kangaskassia monimutkaisempaa, entäs erilaiset huivit? Niitä voi käyttää monella tavalla. Isoimpia voi käyttää mekkoina, pöytä- tai piknikliinoina – niistä voi myös solmia juuri sellaisen yksinkertaisen kassin, jos sellaista tarvitsee. Huiveja voisi tuotekehitellä. Jos niihin kiinnittäisi nappeja ja solkia kulmiin ja sivuille, niiden kanssa pärjäisi luultavasti autiolla saarellakin muutaman kymmenen vuotta.

Ja mikä parasta, moneen muokkautuva tuote tyydyttää vaihtelunhalua, mikä on monilla suurin syy uuden ostoon.

 

Tagit: , , ,

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi