Kuvituskuva

Trendikierrätystä

Tiesittekö, että kierrätys, ja vanhojen tavaroiden uusiminen on kuuminta trenditavaraa?

Nuukuusviikon aikana olin lentää pyrstölleni erilaisten uudelleenkäyttöideoiden suosiosta. Vierailin suorassa radiolähetyksessä, jonne kuulijat soittivat ja kertoivat vihjeitään. Langoilla oli kovasti ruuhkaa, eikä meitä kommentaattoreita olisi niin kovasti edes tarvittu, sillä kuulijakunta oli itse kovin valveutunutta ja aktiivista. Soittajat eivät olleet myöskään mitään nuoria idealisteja, vaan pääosin varttuneempaa väkeä, joille uudelleenkäyttö on selvästi osa elämää.

Kierrättäminen ja turhien tavaroiden muokkaaminen hyödykkäiksi ei ole vain mummokansan asiaa. Uudelleenkäytön trendikkyys palasi mieleeni vieraillessani nykytaiteen museon kaupassa. Uusiokäyttöön päässeestä kankaasta oli tehty upeita pinssejä, huippusuunnittelijoiden laukkuja sekä tarvikepaketteja, joiden valmiiksi leikatusta painokankaasta ja vetoketjusta voi itse ommella kukkaron tai penaalin. Miten ihana ajatus! Mitään halpaa roinaa ei tällainen kierrätystavara tietenkään ole, sillä design ja käsityö – varsinkin yhdistettynä – maksaa. Ja sietää maksaakin, sillä olisihan kohtuutonta ajatella, että tuotteistamiseen ja itse tuotteeseen liittyvä työ tulisi jostain maapallon toiselta puolelta puoli-ilmaiseksi.

Vakuutuin lopullisesti kierrätyskäsityön haluttavuudesta vieraillessani suositulla käsityöfoorumilla, jonka osastoista osa on suljettu. Niiden on tarkoituksena olla palkintona muita auttaville ja keskusteluihin osallistuville käsityöihmisille. Yksi näistä himotuista osastoista, ainoa suljettu käsitöiden tekemiseen liittyvä osasto, oli kierrätyskäsityö. Miettikää, mikä statusarvo! Minä haluan sinne! Pakko päästä!

Nyt, kuulkaahan tarkkaan kun kehua retostan: minullakin on yksi designstatussymboli – käsilaukku. Se on valmistettu vanhan kumisaappaan varresta, ja kokonaisuus on viimeistelty vaaleanpunaisilla tekotimanteilla ja satiinirusetilla. Hyvä idea, kiva toteutus ja eettisen kierrätysmateriaalin käyttö – voiko mikään louisvuittonkaan päihittää sitä millään muulla mittarilla kuin hinnalla?

Tagit: , , , ,

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi