Kuvituskuva

Torju lamaa – vaikka lomamatkailemalla epäeettisesti

Suomalainen matkailuelinkeino on päättänyt sitoutua kestävään kehitykseen. Helsinki Declaration -niminen julistus allekirjoitetaan Matka 2009 -messuilla torstaina 15.1.2009. Mukana on koko matkailun kirjo. Tähän mennessä yli 60 matkailualan yritystä on allekirjoittanut julistuksen.

Mihin matkailualan yritykset sitten julistuksellaan sitoutuvat? Tärkeimpiä kohtia ovat sitoutuminen noudattamaan paikallisia, kansallisia ja kansainvälisiä lakeja ja sääntöjä sekä vastustamaan aktiivisesti matkailun laittomia, loukkaavia ja hyväksikäyttäviä muotoja. Siis hetkinen. Osoitetaanko nykyään edelläkävijyyttä ja kunnianhimoa sillä, että sitoudutaan noudattamaan lakeja?

Tehtävää vähän kunnianhimoisemmillekin toimille kuitenkin riittäisi. Matka 2009 -messujen alla julkistetun kyselyn mukaan suomalaiset eivät ole valmiita  vastuulliseen matkailuun. Kaikkein tärkeimmät kriteerit matkustettaessa ovat matkakohteen kiinnostuvuus, matkan hinta, olosuhteet sekä hotellin sijainti ja taso. Vasta aivan viimeisenä pohditaan paikallisten elinkeinojen suosimista, hotellin ympäristöluokitusta ja matkan aiheuttamia päästöjä.

Kiinnostavaa on kuitenkin se, että viime vuonna matkustaneista suomalaisista 12 prosenttia olisi valmis maksamaan vapaaehtosen maksun matkan aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä. Lisäksi 15 prosenttia olisi valmis maksamaan enemmän ympäristöystävällisistä vaihtoehdoista ja 27 prosenttia olisi valmis valitsemaan vähäpäästöisen matkustusmuodon.

Yllä olevista luvuista taitaa kuitenkin olla vielä pitkä matka siihen, että esimerkiksi vapaaehtoinen maksu todella maksettaisiin. Kyselyn mukaan vain kolme prosenttia ulkomailla matkustaneista on maksanut vapaaehtoisen maksun hiilidioksidipäästöjen kompensoimiseksi viimeisimmän matkansa osalta. Matkailualan yrityksillä voisi olla tähän kannustamisessa merkittävä rooli. Sitä odotellessa homman voi hoitaa kätevästi vaikka osoitteessa: http://www.lentomaksu.fi

Ovatko työ- vai lomamatkat sitten oikeutetumpia? Usein ajatellaan, että työmatkat ovat oikeutetumpia, koska ne ovat työnantajan määräämiä (pakollisia) eikä yksilö voi niihin vaikuttaa. Ainahan voi kuitenkin valita työpaikkansa. Lomamatkailu taas tuo ihmisille hyvinvointia ja onnellisuutta. Viikon aurinkoloma piristää ja samalla saa D-vitamiiniakin. Puhumattakaan turismin sosioekonomisista vaikutuksista paikalliseen elinkeinoon. Mitä mieltä sinä olet?

PS. Suomalainen elinkeinoelämä ja Bob Helsinki ovat käynnistäneet Älä ruoki lamaa -kampanjan yksityisen kulutuksen lisäämiseksi. Kampanjan ensimmäinen muutosvoimainen teesi kuuluu ”Osta kuin ennenkin”. Niinpä. Mitä väliä kiihtyvästä sukupuuttoaallosta ja ilmastokriisistä? Mitä väliä tulevista sukupolvista tai maapallosta? Suosittelen liittymistä Ruoki lamaa! -ryhmään Facebookissa. Ryhmän slogan kuuluu ”Mieti mitä ostat”. Itse kehottaisin silti pidättäytymään ostamisesta kokonaan sekä vähentämään myös työ- ja lomamatkoja.

Tagit: , , , , , , , , , , ,

3 kommenttia

  1. Ei julistus minusta ihan noin arvoton ole. Siinä esim. suoraan myönnetään, että matkailu aiheuttaa ympäristohaittoja. Se on hyvä alku, kun aiemmin matkanjärjestäjät ovat lähinnä vaienneet koko asiasta tai harjoittaneet viherpesua.

    Lisäksi julistuksessa sitoudutaan vastustamaan AKTIIVISESTI matkailun laittomia ja loukkaavia muotoja. Myös ilmastonmuutoksen hillitseminen ja energiankäyttö on otettu esille. Nyt vastuullisella matkailijalla on ainakin jotain mihin vedota.

  2. Hei Minna

    Olet ihan oikeassa. Kyllä tuossa julistuksessa on paljon hyvää. Halusin kirjoituksessani kuitenkin hiukan kärjistää, koska sitoutuminen lainsäädännön noudattamiseen on nostettu kärkeen. Usein (tai aiemmin) yritykset saattoivat kuvitella, että noudattamalla ympäristölakeja osoitetaan edelläkävijyyttä.

    Mulle jäi myös tosi hyvä mieli Matka 2009 -messuilla pidetystä paneelikeskustelusta, jota olin vetämässä. Kyllä matkailualalla on selvää tahtoa tehdä asiat ympäristöystävällisemmin. Siellä nähdään selkeästi, että hyvä ja puhdas ympäristö on myös matkailun elinehto. Lentomatkailun puolestakaan ei puhunut kuin oikeastaan Atte Korhola.

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi