Kulutus.fi
Kuvituskuva

Joka puolella muovia

Aamulla herätessäni napsautin kirkasvalolampun päälle ensimmäistä kertaa tänä syksynä. Lampun kupu, johto ja katkaisija sisältävät muovia. Harjasin hampaat muovisella hammasharjalla, lämmitin teevettä muoviosia sisältävällä vedenkeittimellä, otin aamupalaleivän ja juuston – niin, muovipakkauksesta.

Muovia on ympärillämme kaikkialla ja sen käyttämistä on vaikea välttää. Elektroniikka, pakkausmateriaalit ja joka nurkkaan kerääntyvät muovipussit ovat vain pieni osa päivittäin käyttämistämme muovitavaroista.

Törmäsin muutama päivä sitten netissä kampanjaan Muoviton Syyskuu, ja päätin lähteä mukaan kiinnittämään huomiota omaan muovin käyttöön ja turhan muoviroskan vähentämiseen.

Olen jo vuosia käyttänyt ruokaostoksille kangaskassia ja omatunto kolkuttaa, jos joskus joudun ostamaan muovi- tai paperikassin, ekokassin unohtuessa kotiin. Kaikille tuttu hokema ”Laitetaanko pakasteet pieneen pussiin” saa lähes kylmiä väreitä aikaan, mutta sen kuullessani totean rauhallisesti: Ei kiitos, ei tarvitse.

Muovittoman syyskuun innoittamana aion vihdoin ommella vanhoista valoverhoista punnituspusseja hedelmille ja kantaa kankaista ostoskassia aina mukanani.

Kirjoitin aikaisemmin tavaroiden karsintaprojektistani. Kaappien tyhjennyksen seurauksena löytyi myös kymmeniä eri värisiä muovipusseja, joille ei kaikille löydy käyttöä edes roskapusseina. Niinpä päätin tehdä pusseista jotain kaunista, lisäksi muovi on myös kestävää ja pestävää!

Leikkasin pussit noin 1 cm levyiseksi nauhaksi matonkuteiden tapaan. Virkkuukoukulla nro 9 syntyy sopivan napakkaa jälkeä, mutta tämä kannattaa itse kokeilla pienellä mallitilkulla. Aloitus-, ketju- ja kiinteän silmukan virkkausohjeita löytyy netistä hakemalla ja kuvallisten ohjeiden avulla aloittelijakin pääsee helposti alkuun.

 

Muovinauhasta virkatun korin värimaailman voi suunnitella mieleisekseen, yhdistellä kiiltävää ja mattaa! Valmis kori sopii niin lehtikoriksi, villasukkien säilytyspaikaksi, lankavakaksi tai vaikka ilmavaksi sienikoriksi.

Miten sinä aiot vähentää muovin käyttöä syyskuussa?

Tagit: , , , , , , , , ,

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi