Kuvituskuva

Tarvetta tavarakuriirille?

Asunnossani on kaappi, joka on täynnä sellaista tavaraa, joka on menossa jonnekin. Hyvä on, myönnän, yksi huoneemme on epävirallisesti pyhitetty sellaiselle kamalle. Yritän kovasti vakuuttaa miestäni siitä, että kama on kyllä lähdössä – mutta näyttää kummasti siltä, että sitä tulee jatkuvasti lisää!

Suinkaan kaikki tavara ei ole omaani. Olen ajautunut tuttavapiirini kamakuriiriksi: jos joku ystävistäni on heittämässä pois jotakin, jolle mielestäni joku voisi vielä löytää käyttöä, en malta olla laittamatta näppejäni asiaan. Otan tavaran vastaan ja lupaan etsiä sille uuden kodin.

Usein se onnistuukin. Myyn kamaa kirpputorilla, tuunaan uudeksi ja vien kirjoja kirjaston vaihtolaatikkoon. Järjestän kaikille avoimia vaatteidenvaihtoiltoja. Netcycler-tavaranvaihtopalvelu internetissä on ollut aivan kullanarvoinen apu, sillä tavaraa ei tarvitse roudailla minnekään, ennen kuin uusi omistaja on varmistunut. Sitä kautta olen saanut kierrättämistäni tavaroista myös vastineeksi paljon itselleni hyödyllistä kamaa, kuten keittiövälineet ensiasuntooni.

Helpointa olisi tietenkin, jos jokainen oppisi kierrättämään itse tavaransa asianmukaisesti. Miksi sitten otan muiden rojuja huolekseni? Koska en kestä nähdä hyvän tavaran joutuvan kaatopaikalle! Kierrättämiseen on myös syntynyt intohimo. Tuntuu hyvältä nähdä, että se kannattaa: tavara saa uuden elämän jonkun toisen omistuksessa.

Olen toki monesti esitellyt tuttavilleni niitä keinoja, joilla hankkiudun turhasta kamasta eroon, taka-ajatuksena houkutella heitä itse etsimään jämilleen loppusijoituspaikkaa. Mutta ymmärrän hyvin, ettei moni jaksa tai pysty käyttämään aikaa tähän joskus vaivalloiseenkin prosessiin. Esimerkiksi kirpparimyyntiin menee aikaa ja vaivaa, eikä pöytää viitsi varata ellei kamaa ole kertynyt paljoa. Netcycler on siihen verrattuna helppo, sillä siellä vaihdetaan yksittäisiä tavaroita ja ilmaiseksikin voi lahjoittaa.

Tuntuu ristiriitaiselta, että tavaran hankintaan ollaan kyllä valmiita käyttämään tuntikausia – kun ei niitä täydellisiä hippakorkkareita meinaa löytyä sitten millään! – mutta hävityksen pitäisi sujua yhdellä roskalaatikon kannen heilautuksella. Toisaalta mitä huolellisempi on ostostensa valinnassa, sitä epätodennäköisemmin eräänä päivänä syttyy halu hankkiutua niistä eroon. Kunpa ihmiset muistaisivat tämän, varsinkin alennusmyyntien aikaan!

Tagit: , , , ,

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi