Kuvituskuva

Stressaavat tavarat

Liitämme tavaroihin valtavan määrän tunteita ja toiveita ja siten ne voivat saada peräti maagisia merkityksiä. Paljouden haittapuolia ovat kuitenkin mm. ahdistus päätöksenteosta, stressi tavaroiden hallinnasta, huono omatunto ja huoli ympäristöhaitoista.

Jos luopuisimme tavararöykkiöistä, hyötyisimme itse mm. siinä että prioriteetit selkiytyvät, aikaa ei kulu etsimiseen, siivous nopeutuu, rahaa säästyy, stressin määrä pienenee ja kaiken kaikkiaan ?????? ??? ????? ????????? ??? ???? elämän hallinnoiminen ?????? ??? ????? ????????? ??? ?????? ??? ????? ????????? ??? ???? ???? ja järjestäminen on helpompaa. Vain hyvin harvat voivat ?????? ??? ????? ????????? ?????? ??? ????? ????????? ??? ???? ??? ???? hyvin kaaoksen keskellä. Myöskään ympäristö ei meitä siitä kiitä. Paradoksaalisesti tuntuu kuitenkin siltä, että uuden haluamisesta ja hankkimisesta on tehty länsimaisen kulttuurin ydin.

Järkeistämiselle on monella nyt niin suuri tarve, että sen ympärille on myös syntynyt oma ammattikuntansa, ammattijärjestäjät. Yksi tunnetuimmista suomalaisista ammattijärjestäjistä on Anne te Velde-Luoma, joka on myös kirjoittanut aiheesta kirjan Kaaoksen kesyttäjä. Hänen mielestään ilmiön pohjalla on aina joku pelko; pelko siitä että loppuu (köyhyys), että merkitys katoaa (muistot, todisteet saavutuksista), että sinua ei enää hyväksytä, jos et sitä jotakin omista, säilytä tai tee (status).

Esimerkiksi ”hyvä kansalainen” lukee lehteä ”pysyäkseen ajan tasalla” vaikka siihen hurahtaa iso osa päivästämme, koska pelkäämme, että muuten emme kävisi enää ”hyvästä kansalaisesta”. Uutisten tulva on kuitenkin nykypäivänä epäinhimillinen.

Monet ekologisesti ajattelemaan pyrkivät vähentävätkin tietoisesti kulutuksensa määrää, jolloin tavararöykkiöitä ei välttämättä synny. Toisaalta he ovat myös yksi suurin ongelmaryhmä siinä, että monesti he yrittävät parantaa maailmaa keräämällä kaiken kierrätettävän talteen. Se kuitenkin tukkii myös asunnon ja mielen, jos sitä ei ajoissa ?????? ??? ????? ????????? ??? ???? toimiteta eteenpäin. Tämä vie paljon aikaa ja energiaa, jota vielä kipeämmin tarvittaisiin vaikka läheisten kanssa olemiseen ja omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen.

Joulu, tuo länsimaisen kulutushysterian juhlapyhä, on kohta taas kynnyksellämme. Joulu ei kuitenkaan muuta arjen todellisuutta. Joululahjavuoren tai sisustuksen avulla ei saada elämää raiteilleen. Keskittykäähän siis läheisten kanssa olemiseen ja omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen. Joulushoppailun ?????? ??? ????? ????????? ??? ???? sijaan ajan voi vaikka ?????? ??? ????? ????????? ??? ???? käyttää läheistensä kanssa naureskelemalla mainoksille ja sille, miten mainostajat yrittävät käyttää hyväksi erinäisiä pelkojamme.

***

Anne te Velde-Luoma: Kaaoksen ?????? ??? ????? ????????? ??? ???? kesyttäjä (2010, kustantaja Avain).

Teksti kirjoitettu Anne te Velde-Luoman haastattelun ?????? ??? ????? ????????? ??? ???? pohjalta. Varsinainen haastattelu julkaistaan Ympäristökasvatus-lehdessä (numero 4/2011).

Tagit: , , ,

1 kommentti

  1. Hyvä kirjoitus ja vielä näin joulun alla :) Pari päivää sitten Stockmannin toimitusjohtaja sanoi tv-haastattelussa, kuinka huolestunut hän on ruotsalaisten kulutuksesta. Olikohan niin, että viime vuoteen verrattuna ruotsalaisten kulutus oli pudonnut 7% :) On se vaan niin surullista, että meidan hyvinvointiyhteiskunta perustuu kuluttamiseen. Kuten Katainen sanoi ”Mitä enemmän ostat sitä paremmin meillä menee”. Miten saisin materialisti kaverini tajuamaan ettei sen tavaran paljous tee ihmisestä sen onnellisempaa?

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi