Kuvituskuva

Siivoaminen on halpa huvi!

Jokainen huushollia pyörittävä tietää miten vetoavia ”hienot mööbelit, joilla pöly&lika poistuvat kädenkäänteessä” voivat olla. Korkealaatuisilla välineillä todistat itsellesi arvostavasi työtäsi. Hampaat irvessä kuuraaminen on vanhanaikaista.

Todellisuudessa, mitä hienompi aine, sen enemmän kehittelyyn ja markkinointiin käytetään rahaa. Monimutkainen vempele on aina monimutkainen vempele ja huomio kohdistuukin helposti lisävarusteiden hankintaan ja kokeiluun. Hienommat aineet ja tuoksut lisäävät myös vesistöjen kuormitusta. Ehkä luxusviboja kannattaa hankkia kotiinsa vaikka kukkasista, joiden tuoksu on aito.

Siivous, tuo päivittäinen ystävämme toteutuu helposti kotoa löytyvillä tarvikkeilla ja poistotuotteilla. Miksi fiilistellä tiskiliinahyllyn edessä kaupassa viisi minuuttia, kun vanhat leivin- ja tiskiliinat voi puolittaa imukykyisiksi räteiksi? Jokaisen kaapissa majailee lukemattomia kappaleita paitoja, sukkia ja muita rättikelpoisia materiaaleja. Harsot ja lasten vanhat pinttyneesti likaiset bodyt saavat arvoisensa kohtalon. Niiden hävittäminen on yksinkertaista: ensin pyyhit ja peset, luutuat ja peset ja rätti on käyttökelvoton mihinkään tarkoitukseen (kuten alunperinkin oli), joten voit hyvillä mielin hävittää sen. Leivinliinasta tehty tiskirätti säilyy säännöllisen pesun myötä käyttökuntoisena kuitenkin vuositolkulla, joten kauppaan ei tule mentyä edes tsekkaamaan uusinta mikrokuitupintaa.

Uskon vakaasti että kodissa ei tarvita muuta kaupallista pesuainetta kuin tiskiaine. Kauppojen myrkkymerkillä varustetut aineet ovat liian vahvoja ja voivat jopa vahingoittaa siivottavaa pintaa, jos ei ole tarkkana happamuuksien ja neutralisoinnin kanssa. Tiskiaine on tarpeeksi vahvaa poistamaan kaikki liat. Väkevämpiä aineita tehopuhdistukseen ovat etikka ja ruokasooda. Hinkausvälineeksi voi valita ekotiskiharjan jo kuluneen harjapään tai pienenpiin paikkoihin hammasharjan. Jos kaipaa tukevampaa raapimispintaa  tavallinen vaahtomuovihankain on käyttökelpoinen ja sen voi muuten pestä pyykkikoneessa.

Aina likaa ei tarvitsee räjäyttää kemikaaleilla, jotka eivät tee hyvää terveydelle. Kokeilin hiljattain jo vuosia sitten hankkimaani ekotököttiä, joka hinkaa ja hankaa, kiillottaa ja puhdistaa. Totesin aineen olevan hyvin käyttökelpoista. Mutta niihin pinttyneisiin, vanhoihin kuluneisiin kaakeleihin tai ”kai se oli kuivunutta perunamuusia keittiön lämpöpatterissa” auttoi lopulta vain irvistys. Siivouskielellä tätä tekniikkaa kutsutaan mekaaniseksi hankaukseksi.

Lapsiperheessä ei ole aina paikkaa myrkkymerkityille desinfiointiaineille. Meidän pikkukissa aiheuttaa joskus yllättäviä eritevaaroja eri puolille asuntoa. Kaikista parhaimmaksi desinfointiaineeksi olen todennut etikan. Etikkaa voi nuolla ja vaikka lämiä käsillä niin halutessaan. Muita aineita ei taida olla terveellistä edes hengittää.

Olen myös ratkaissut mielestäni loistavalla tavalla mattojenpesumyrkyn! Jos mäntysuopaa ei ole saatavilla, käytän pesupähkinästä tekemääni nestettä (tätä on harvoin tarjolla) tai pesupähkinäjauhetta. Ensin kastellaan matto kuumalla vedellä, jonka jälkeen ripotellaan pesupähkinäjauhe ja hinkataan vaahdoksi ja puhtaaksi ja huuhdellaan. Välitöntä kosketusta pesuaineeseen ei tarvitse karttaa, mikä helpottaa herkkäihoisen työn organisoimista pienessäkin tilassa.

Onneksi nyt on kuitenkin kesä, jolloin pitää ottaa rennommin ja hyvällä tekosyyllä vähän lintsatakin siivouksesta. Ulkonakaan ei saa silti sotkea, joten muistetaan kerätä omat ja kaverin roskat! Mukaan reissuille kannattaa myös varata aina tyhjiä muovipusseja, jotta niihin voi kerätä pulloja. Ja arvatkaa miksi? Tietenkin siksi, että voisi ostaa panteilla jäätelöä ja jaksaa paremmin olla auringossa. Hyvää heinäkuuta!

Tagit: ,

2 kommenttia

  1. :)

    Kumpa joku tulisi meillekin hinkkaamaan tahrat irti. Helle ja töissä käyminen saavat aikaan uskomatonta laiskuutta. Olen kyllä samaa mieltä noista pesuaineista. Meillähän on käytössä jo toista vuotta sama Ecoverin tiskiaine, koska uskon myös siihen, että puhdasta tulee pelkällä vedelläkin.. Vain pahimpiin rasvatahroihin tarvii tiskiainetta, oli sitten kyse pintojen putsaamisesta tai tiskaamisesta.

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi