Kuvituskuva

Shoppailua verorahoilla

Suomessa tehdään verovaroilla valtava määrä ostoksia. Hallinto shoppaa esimerkiksi kouluruokaa, sairaalatarvikkeita ja virastorakennuksia vuosittain 22 miljardin euron edestä. Ympäristön kannalta on väliä, onko kunnanviraston printteri sellainen, jolla voi tulostaa molemmille puolille. Tarjoillaanko päiväkodissa kasvisruokaa? Paljonko sähköä katuvalaistus kuluttaa?

Helmikuun puolivälissä julkaistussa Suomen kestävien hankintojen toimintaohjelmassa on mietitty, miten tuota parinkymmen miljardin pottia voisi käyttää ympäristön kannalta paremmin. Ehdotuksena on muun muassa, että vuonna 2015 yli puolet verovaroilla ostetusta sähköstä olisi uusiutuvaa. Samana vuonna julkishallinnon puolella tarjottaisiin vähintään kerran viikossa kestävällä tavalla tuotettua ruokaa. Tavoitteena on myös tehdä valtion ja kuntien rakennuttamista ja käyttämistä tiloista matalaenergiataloja.

Vaikka kestävien hankintojen toimintaohjelmaa ei voi pitää erityisen vallankumouksellisena, sen ehdotusten toteuttaminen olisi jo askel eteenpäin. Valitettavasti ohjelma ei kuitenkaan vielä sido verorahojemme suurimpia kuluttajia, sillä se on pelkkä suositus kunnille. Kunnalliset organisaatiot vastaavat taas kolmesta neljäsosasta julkisten hankintojen potista. Lisäksi ohjelma ei kiinnitä lainkaan huomiota hankintojen sosiaalisiin vaikutuksiin.

FinnWatchin mukaan kuitenkin monia käyttötavaroita kuten vaatteita, tietokoneita ja pieninstrumentteja hankitaan verovaroilla halvan työvoiman maista, esimerkiksi Kiinasta, Bangladeshista ja Pakistanista. Useat raportit kertovat tehtaiden karuista oloista ja elämiseen riittämättömistä palkoista näissä maissa. Samalla yksikään FinnWatchin raporttiinsa haastattelemista julkisista hankintayksiköistä tai osto-organisaatioista ei ollut asettanut toimittajilleen vaatimuksia esimerkiksi työolojen, AY-oikeuksien tai palkkojen suhteen.

Julkisten hankintojen taloudelliseen voimaan ja esimerkkivaikutukseen ollaan havahtumassa monissa Euroopan maissa. Ruotsissa muun muassa puolustusvoimat ja Mariestadin kaupunki vaativat, että koko hankintaketjun on noudatettava vähintään kansainvälisen työjärjestön ILO:n sopimuksia. Iso-Britannia taas on julistanut, että se haluaa olla ensi vuoteen mennessä Euroopan johtomaita kestävien hankintojen saralla. Myös Suomessa asia on ajankohtainen ensi syksynä, kun valtaa vaihdetaan kunnissa vaalella. Olisi hienoa saada kuntien välillä kilpailua siitä, kuka niistä on kivoin kuluttaja ympäristölle, elukoille ja ihmisille muuallakin kuin täällä Suomessa.

Tagit: ,

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi