Kuvituskuva

Seura tekee ihmeitä

Vietin helmikuun ensimmäisen viikonlopun huikeassa seurassa. Virroille Marttisen nuorisokeskukseen oli kokoontunut 22 uskomattoman fiksua, innokasta ja mukavaa ympäristöaktiivia eri puolilta Suomea ja eri järjestöistä. Muutama heistä oli järjestöjen työntekijöitä.

Kyse oli Ympäristötoimintapäivistä, noin vuoden välein järjestettävästä viikonlopputapahtumasta, johon jäin koukkuun jouduttuani mukaan sattuman kautta syksyllä 2009. Missään muualla en ole kokenut samanlaista kieli- ja järjestörajat ylittävää iloista yhteistyötä ympäristön hyväksi.

Ennen kuin alat innokkaana varata paikkaasi ensi vuoden tapahtumaan, täytynee mainita, että tapahtuma on tarkoitettu 15-20-vuotiaille. Sen ikäisiä osallistujia olikin paikalla kuutisenkymmentä, kaikki innokkaita oppimaan uutta meiltä vanhemmilta, siis tapahtuman järjestäjiltä. Vaikka tiedonjanoisten nuorten kanssa puuhaaminen on sekin virkistävää, itse olen aina nauttinut eniten juuri järjestäjäporukan, meidän kahdenkymmenenkahden (tai kuinka monta meitä onkaan minäkin vuonna) vapaaehtoisen yhteispelistä.

Kun on tottunut viettämään aikaa vain tutun ympäristöjärjestön paikallisryhmässä, sitä saattaa unohtaa, että Suomessa toimii vaikka minkälaisia upeita järjestöjä, joissa kussakin on aivan omanlaistansa erityistietämystä ja osaamista ympäristö- ja eläinoikeuskysymyksissä. Missä me kaikki voisimme tavata ja keskustella rauhassa rennoissa merkeissä, ehkä jopa opettaa toisiamme?

Itse olin tänä vuonna Ympäristötoimintapäivillä toimittajana, mikä olikin loistava keino päästä seuraamaan tapahtumaa samaan aikaan sekä järjestäjän että osallistuvan rooleista käsin. Vierailin eri työpajoissa ihmettelemässä ja kuulemassa mm. kännyköiden elinkaaresta, projektien alkuunsaattamisesta ja ilmastoaktivismista. Sain maistaa vegaanisia brownieita ja opin, miten talousmetsä eroaa luonnontilassa olevasta. Juttelin viidestä eri maasta kotoisin olevien ihmisten kanssa ja löysin kuusen oksalta naavaa.

Vegaanisia brownieita, a la Animalian työpajan osallistujat

Lue lisää ikimuistoisesta viikonlopusta sekä suomeksi, ruotsiksi että englanniksi tapahtuman nettilehdestä! Jos tapahtumaan tulevaisuudessa osallistuminen tai sinne vapaaehtoiseksi tuleminen kiinnostaa, kannattaa seurata Ympäristötoimintapäivien Facebook-ryhmää.

Tagit: , , ,

2 kommenttia

  1. Yhdyn innostukseesi! Oli vallan mahtavaa päästä tekemään yhteistyötä niin motivoituneiden ihmisten kanssa ja samalla hieman tutustumaankin heihin.

    Olisi todellakin hienoa jos löytyisi useamminkin sellainen tilaisuus missä voitaisiin tehdä sama uudestaan!

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi