Kuvituskuva

Saksalainen kierrätyskeskus

Tiedättekö, mikä on saksalainen kierrätyskeskus? Se on Sperrmüll, suurin kulttuurishokkini tässä mukamas kierrätyksen mallimaassa. Neljä kertaa vuodessa ihmiset kantavat potentiaaliset kirpputoritavaransa kadulle, josta jäteauto hakee ne polttolaitokseen seuraavana aamuna. Kun keräystä on eri päivinä eri kaupunginosissa, on joka kuukausi jossain päin kaupunkia on hullut poisheittäjäiset. Olen löytänyt iltakävelyillä kukkaruukkuja, patjoja, käsilaukkuja, täysin hyväkuntoisia huonekaluja, ehjiä sateenvarjoja, hyllyjä, puutarhavälineitä, kelkan, matkalaukun… Pienenä lohtuna olen nähnyt, että sentään jotkut muutkin harrastavat tavarabongailua – ellei satu satamaan, jolloin kaikki on hetkessä pilalla, ja täällähän sataa usein.

Olen tietysti ihmetellyt käytäntöä ääneen monille ja hämmentynyt vastauksista: ”En voisi kuvitella käyttäväni kenenkään vanhoja rullaluistimia” ja ” on epähygieenistä hankkia käytetty sohva”. Just just, ihme että kylässä voi kuitenkin istua toisten sohvilla. Taantumaa en voi ainakaan pitää oikeasti kovin vakavana niin kauan kun täysin hyvää ja jopa uutta tavaraa päätyy kaduntäydeltä roskiin. Ongelma on tietysti myös hinnoittelussa. Uusia huonekaluja ja laitteita saa liian halvalla, joten niitä ostetaan sillä ajatuksella, että sisustuksen voi laittaa uusiksi aina vuodenaikojen vaihtuessa. Vaikka huonekalut ja tavarat eivät muodostakaan kuin kymmenesosan keskivertosuomalaisen ekologisesta selkärepusta, kuvastavat ne hyvin suhtautumistamme kulutukseen.

Maanantaina alkavalla valtakunnallisella Nuukuusviikolla on tänä vuonna teemana elektroniikkalaitteiden ympäristövaikutukset. Parhaiten laitteiden ja tavaroiden aiheuttamia ympäristövaikutuksia voi pienentää käyttämällä niitä mahdollisimman pitkään. Ollaan ylpeitä Kierrätyskeskuksesta, Huuto.netistä ja muista uudelleenkäyttöä edistävistä palveluista, niitä ei joka maassa ole yhtä toimivasti. Kepeää Nuukuusviikkoa kaikille!

Tagit:

1 kommentti

  1. Mielestäni myös uusien tavaroiden hinnoittelu on aivan liian alhaista ostovoimaan verrattuna, mikä johtaa siihen intensiivisempään kulutukseen, joka ei ole kestävää. Tulevaisuudessa hintoihin pitäisi sisällyttää paremmin koko elinkaaren – tuotannosta jätteseen – aiheuttamat ympäristöhaitat. Tämä kannustaisi valmistajia ympäristöystävällisempään tuotantoon. Tosi asia kumminkin on, että tällä hetkellä uuden ostamista olisi vältettävä ja kierrätettävä tavarat niin hyvin kuin mahdollista. Jossain vaiheessa tavaroista tulee jätettä, mutta elinkaaren pituudesta monella on näköjään eriäviä mielipiteitä niin kuin Sadun sitaatit asian esittävät :P

    Kannattaa huomata, että huuto.netissä myydään myös uutta tavaraa. Olen muutaman kerran erehtynyt ostamaan uusia DVD-levyjä mm. divarien pitäjiltä, jotka ovat laajentaneet myyntiään nettihuutokauppoihin.

    Hyvää nuukuusviikkoa!

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi