Kuvituskuva

Sähkösalapoliisi ja väärinymmärretty jääkaappi

En tiedä kotimme sähkönkulutuksesta juuri mitään. Sähkölasku tuntuu suurelta, mutten ole oikein keksinyt, miten sitä voisi pienentää. Vanha, alituiseen muriseva jääkaappimme sietäisi varmaan vaihtoon, mutta siitä, kuinka suuri merkitys asialla on sähkönkulutuksemme kannalta, ei minulla varsinaisesti ole hajua. Haluaisin tietää enemmän.

Kerran jo reipastuin lainaamaan kirjastosta sähkönkulutusmittarin. Laite kytketään samaan pistorasiaan sen kodinkoneen kanssa, jonka kulutusta halutaan mitata. Hieno aikeeni tyssäsi kuitenkin siihen, että jääkaapin pistoke sijaitsee hankalasti yläkaapin perukoilla, joten olisin joutunut tyhjentämään astiakaapin suorittaakseni mittauksen. Näin jälkikäteen ajateltuna homma ei kuulosta pahalta, mutta tuolloin se jäi tekemättä.

Tänään päätin vihdoin reipastua uudelleen ja testata sähköverkkojamme hoitavan Helenin tarjoamaa nettipalvelua, joka lupaa kertoa sähkönkulutukseni jopa tunnin tarkkuudella. Palvelu toimii, vaikkei sähköä ostaisi Helsingin Energialta – riittää, että asuu Helenin verkon alueella eli saa siirtolaskut Heleniltä.

Ja voi tätä ihmettelyä! Jokainen ruuanlaittokerta on piirtynyt käyrälle tarkasti. Jokainen ilta, jonka olen löhönnyt mieheni kanssa sohvalla elokuvan (ja massiivisen viihde-elektriniikkalaitteistomme) parissa, on kasvattanut kulutustamme kokonaisen kilowattitunnin verran. Nyt enää täytyisi tietää, ovatko laitteemme tavanomaista kuluttavammat vai näyttääkö esimerkiksi leffaillan aiheuttama piikki tilastoissa isolta vain siksi, että koko muu päivä on kulunut poissa kotoa.

Palvelussa omaa sähkönkäyttöä voi verrata muihin vastaavissa oloissa asustaviin suomalaisiin, mutta selvyyden sijaan toiminto aiheutti minulle lisää hämmennystä. Talvella kulutan reippaasti keskimääräistä vähemmän sähköä, mutta kesällä kulutukseni nousee muita suuremmaksi. Siksikö, että hengaan kaupungissa muiden siirtyessä kesämökeille? Vai ehkä tuon pahamaineisen jääkaappimme vuoksi, joka kirjaimellisesti sekoaa aina sisälämpötilan muuttuessa?

Helenin sivuilta löytyi kuin löytyikin johtolanka oikukkaan jääkaappimme ymmärtämiseksi. Keittiöni kaapisto on rakennettu niin, ettei jääkaapin ympärille ja yläpuolelle jää tarpeeksi ilmanvaihtotilaa. Aivan turhaan siis olen moittinut kurnuttavaa kaappiamme, sehän tarvitsee vain lisää elintilaa! Kuinka sitten jääkaappiamme auttaisin, siihen en yhden illan pähkäilyillä vielä löytänyt vastausta.

Tagit: , , , , , ,

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi