Kuvituskuva

Sähköriippuvaista elämää

Kotitalouksien sähkönkulutuksesta lähes puolet syntyy valaistuksesta, kylmälaitteista ja ja kodin elektroniikasta. Siinä missä kylmälaitteiden (jääkaapit, pakastimet) kulutus on laskenut, on valaistuksen tehostumispotentiaali toistaiseksi jäänyt toteutumatta. Lisäksi kodin elektroniikan (televisiot ja tietokoneet) sähkönkulutus on kasvanut voimakkaasti.

Miten yksittäinen ihminen voi parhaiten kiinnittää huomiota omaan sähkönkulutukseensa? Ensimmäinen askel olisi henkilökohtaisen tiedon saaminen. On vaikea säästää energiaa, jos ei tiedä, kuinka paljon sitä kuluttaa. Tietoa omasta sähkönkulutuksesta on tällä hetkellä mahdollisuus saada vain kerran vuodessa, sähköyhtiön tasauslaskussa. Itse tilaan Etelä-Savon energian tuulivoimasähköä. Viimeisin saamani tieto energiayhtiöltä on, että kulutimme kahden hengen kotitaloudessamme yhteensä 680 kWh sähköä vuoden 2008 aikana.

Kyse on vähän samasta asiasta kuin, jos kaupassa asioidessa tiedon hinnasta sekä elintarvikkeiden ravinto- ja energiasisällöstä saisi vasta jälkikäteen. Kuinka moni suostuisi tähän? Keräät siis tuotteet hyllystä ja viet ne kotiin, laskun ja tuoteselosteet saat kotiisi vaikka kerran kolmessa kuukaudessa. Sähkönkulutuksen osalta tämä tarkoittaa sitä, että kun vaihdat energiasäästölampun tai hankit uuuden energiatehokkaan laitteen, et saa palautetietoa kotisi sähkönkulutuksesta reaaliaikaisesti.

Omalta osaltani tilanne on parantunut merkittävästi, kun sain noin kuukausi sitten käyttööni BaseN Oy:n kehittämän reaaliaikaisen sähkönmittauksen. Nyt voin seurata omaa sähkönkulutustani suoraan verkon kautta. Kyse ei ole päästöjen kannalta pikkujutuista. Ulkomailta saatujen kokemusten mukaan reaaliaikaisilla mittaus- ja havainnollistamistoimenpiteillä voitaisiin saavuttaa 5 – 15 prosentin vähennys kotitalouksien vuotuisessa sähkönkulutuksessa.

Seuranta on avannut silmäni aivan uudella tavalla. Reaaliaikaisen mittauksen avulla olen huomannut, että hankkimani energiatehokas jääkaappi kuluttaakin yllättävän paljon sähköä olleessaan jatkuvasti päällä. Suuri syöppö on myös pesukone – siitäkin huolimatta, että koneemme pitäisi olla parasta A-luokkaa ja pesemme vaatteemme 30 asteessa. Sen sijaan valaistuksen osuus (käytössä energiasäästölamput) ja tietokoneiden (käytössä kannettavat) kulutus on häviävän pieni. Isoimmat piikit aiheuttavat pölynimurin ja lieden sekä vedenkeittimen, leivänpaahtimen ja mikroaaltouunin käyttö. Televisiota meille ei ole, ja stereoita käytämme vain satunnaisesti.

Esimerkiksi marraskuun 17 ensimmäisen päivän aikana tuulisähköä on kulunut kotitaloudessamme 41,2 kWh. Viimeisen kuukauden aikana viikottainen sähkönkulutuksemme on vaihdellut 13,7 – 18,2 kWh välillä päiväkulutuksen vaihdellessa 0,7 kWh – 4,94 kWh välillä.

Mikäli sähkön kokonaishinnaksi (siirtomaksu mukaanlukien) lasketaan noin 10 senttiä / kWh, on sähkölaskuni marraskuun osalta tällä hetkellä 4,1 euroa. Itse pyrin säästämään sähköä ympäristösyistä. Valitettavasti sähkön hinta ei vaikuta kulutuskäyttäytymiseen näin alhaisella tasolla millään tavalla. Sähkö saisi olla vähintään kymmenen kertaa kalliimpaa.

Huomattavasti suurempi säästöpotentiaali olisi tietysti yrityksissä. Suomen luonnonsuojeluliiton toimistolla vastaava järjestelmä on jo käytössä. Milloin muut seuraavat perässä?

Tagit:

8 kommenttia

 1. Suunta näyttää tulevaisuudessa onneksi olevan kohti reaaliaikaista seurantaa (ja toivottavasti myös hinnoitelua). Myös BeAwate hankkeessa http://www.energyawareness.eu/beaware/ pyritään reaaliaikaiseen palautteeseen ja ohjaukseen kotitalouksien sähkön käytössä.

 2. Näin on näppylät! Energiatehokkuustoimet on lisäksi käytännössä aina kustannusvaikutuksiltaan kokonaisuutena negatiivisia. Eristysten parantaminen, lämmitysmuodon vaihtaminen ekotehokkaampaan ja teollisuudessa taajuusmuuttajien käyttöönotto säästää siis ympäristön lisäksi rahaa.

 3. Olipa mielenkiintoista tietoa, koska ollaan juuri tässä muuton yhteydessä miettimässä uutta sähkösopimusta ja että mistä saisi hyvin tuulisähköä!

 4. Teimme jotain sähkönkulutuslaskureita, ja öljylämmitteisessä (auts!) kodissamme sähkönkulutus näyttäisi olevan noin 2000 kWh vuodessa. Miten ihmeessä teillä voi olla noin mielettömän pieni sähkönkulutus? Vai lasketaanko arviot aina hieman liian isoiksi?

  Toinen mitä huomasin on, ettei Etelä-Savon energialta saa (enää?) tuulisähköä, joten mitähän se teidän sähkö on? Puu- ja vesivoimaa näytti tuolla olevan tarjolla.

 5. Hei Annika

  Kiitos kommentiesta!

  Tuo 2000 kWh on kyllä aika normaalitaso kerrostaloasunnossa. Meidän kulutus (680 kWh) on kyllä todettu jälkikäteen mittarista sähköyhtiön toimesta.

  Kuinka paljon teillä on neliöitä? Onko teillä mahdollisesti sähköllä toimiva ilmanvaihto, ilmalämpöpumppu tai esim. vessan lattialämmitys tms.?

  Etelä-Savolta tulee kyllä meille edelleen tuulisähköä, mutta ehkä he ovat myyneet omat kapasiteettinsa loppuun. Bioenergian sijaan suosittelen ekoenergiamerkittyä tuulisähköä jostain muusta yhtiöstä. Tarjoukset voi tilata osoitteesta http://www.ekoenergia.fi

  Parhain terveisin
  -Leo Stranius

 6. Luulen, että todellinen sähkönkulutuksemme selviää vasta jonkin ajan päästä. Ei tässä pitäisi kuitenkaan olla muita sähköä kuluttavia asioita kuin hella, valaistus, pesukone, vedenkeitin yms. perusasiat. Tuulisähköä ostamme joka tapauksessa, täytyy vain löytää sopiva yhtiö. :)

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi