Kuvituskuva

Säästä tilaa, rahaa ja hermojasi – lainaa satunnaiset käyttötavarat

”Ollapa edes vähän enemmän kaappitilaa”, huokailee moni koettaessaan sulkea täyteen ahdettujen kaappien ja komeroiden ovia. Suomalaisten kotitalouksien sisältämä tavaramäärä on vuosi vuodelta kasvanut. Lisääntyneiden kodinkoneiden ohella myös pikkutavaraa ja vaatteita löytyy entistä enemmän. Loputon tavaranpaljouden kanssa painiminen on useissa kodeissa jo osa arkipäivää.

Suuremmasta asunnosta tai uusista kaapeista haaveilemisen sijaan pulmaa voi lähteä selättämään yksinkertaisemmin konstein: hillitsemällä kotiin kulkeutuvan tavaran määrää. Myös ympäristö kiittää liiallisesta varustelusta luopuvaa. Ostamatta jättäminen on yksi tehokkaimmista tavoista vähentää omaa henkilökohtaista jätemääräänsä.

Kotiin tehtäviä hankintoja punnitessa kannattaa miettiä esineiden tulevaa käyttöastetta. Muutaman käyttökerran jälkeen kaappiin pölyttymään jääneen tavaran hinta voi muodostua yllättävän korkeaksi. Harkinnalla säästää hermojensa ja luonnon lisäksi siis selvää rahaa.

Yllättävän monet tavarat on mahdollista saada käyttöönsä lainaamalla tai pikkusummasta vuokraten. Esimerkiksi erähenkistä elämäntapaa aloittelevan ei kannata marssia suoraa päätä telttaostoksille. Ellei retkivarusteita saa lainattua ystäviltä tai sukulaisilta, erilaiset leirivälinevarastot ja -lainaamot tarjoavat edullisen tai ilmaisen vaihtoehdon kauppareissulle. Pääkaupunkiseudulla vähemmän virallisia juhlia järjestävä taas voi lainata astiansa kierrätyskeskuksesta palautettavaa panttia vastaan.

Tavarankierrätyspalveluja pyörii myös yksityishenkilöiden voimin. Muun muassa Vaihtori.net ja Kuinoma tuovat satunnaisemman käyttäjän ulottuville monta hyödykettä saumurista porakoneeseen tai lumilautaan.

Anna-Leena Pyykönen

Tagit: , ,

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi