Kuvituskuva

Ruma uimapuku ja muita uimahallitarinoita

Voitin lauantaina Vuoden kamalin uimapuku –kilpailun salibandyjoukkueen saunaillassa. Neonvihreää, violettia, keltaista, pinkkiä, räjähteleviä tähtiä ja lävistettyjä sydämiä suoraan 90-luvun alusta. Päihitin jopa kilpasiskon, joka käytti likaisia keinoja ja haki menestystä esiintymällä alaosattomissa (sori vaan S)!

Muut saunojat kaivoivat kauheimmat uikkarinsa naftaliinista. Minä olin uinut tyytyväisenä koko talven siinä viitisentoista vuotta vanhassa simmarissa, jonka harmonian täydentää koppakuoriaisenvihreä, päänmyötäinen uimalakki. (Ehkä yritin asuvalinnallani viestittää, ettei tämä vesijuoksu nyt minulle niin tärkeä harrastus ole, että oikein välineisiin panostaisin.)

Eilen kävin sitten ostamassa uuden uimapuvun. Mustaa ja ihan vähän harmaata. Periaatteessa en olisi tarvinnut vielä uutta. Vanha oli täysin ehjä ja kangaskin yhä napakkaa. Mutta kyllähän sen pitäminen hävetti (vaikka ysäri onkin kohta taas muotia). Ja pelkäsin, että ystävääni, jonka kanssa olin sopinut uimahallitreffit, se hävettäisi vielä enemmän.

Kaventajan omaatuntoa vähän kolkuttelee, että pitikö nyt pelkän muodin takia käydä ostoksilla. Uusi uimapuku ei taatusti ole edes niin laadukas kuin vanha, joka tosiaan kesti sen viisitoista vuotta, ja olisi varmasti kestänyt vielä toisetkin viisitoista. Mutta haluanko mieluummin olla 90-luvulle ja periaatteisiinsa jämähtänyt friikki vai 2000-luvun huonoitsetuntoinen muotisopuli?

Toisaalta yksi uimapuku sinne tänne on aika pientä verrattuna uimisen muihin ympäristövaikutuksiin. Etelä-Savon maakuntaliiton vetämässä hankkeessa (www.esavo.fi/tiedostot/kylpyla_selvitys.pdf) selvitettiin, miten uimahallit voivat säästää ympäristöä ja rahaa. Esimerkiksi Seinäjoen uimahallista löytyi sähkön, lämmön ja veden kulutustietoja:

Sähkön kulutus (arvio): 1 810 MWh/v, 7,2 kWh/ asiakas, 33 kWh/r-m3
Lämmön kulutus (arvio): 2 510 MWh/v, 10 kWh/asiakas, 46 kWh/r-m3
Veden kulutus (arvio): 32 460 m3/v, 130 l/ asiakas

Perinteisen kotikiukaan sähkönkulutus on 6-10 kWh, joka menee aika samoihin kuin uimahallivierailu.

Raportin mukaan uimahalli voi säästää parhaimmillaan jopa 10 000 euroa, 250 megawattituntia ja 50 000 hiilidioksidikiloa vuodessa, jos se tehostaa lämmön ja sähkön kulutusta. Saman verran kasvihuonepäästöjä jäisi syntymättä, jos esimerkiksi noin 15 henkilöautoa jäisi vuodeksi talliin.

Uuden uimapuvun ympäristövaikutuksia en taida jaksaa murehtia, oli turhan ostaminen periaatteessa kuinka ärsyttävää tahansa. Tehokkaampaa olisi luultavasti painostaa omaa uimahallia ympäristöparannuksiin – vaikka uimahalli onkin minulle raukean rentoutumisen eikä yhteiskunnallisen aktivismin paikka.

rumauimapuku.JPG

Tagit: , , ,

2 kommenttia

  1. Ekopoliisin sijaan voisin ehkä harkita ekopastorin uraa. Saat synninpäästön: tuo kuosi on oikeasti aika karsea. :)

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi