Kuvituskuva

Roskat pois, kivaa ois

Kesäinen juomapakkauskampanjamme on kirvoittanut paljon kommentteja. Tuttavapiirin poliisimies liimasi pullopoliisin tarran hihaansa juhannuksen ajaksi (söpöä), ja festareillakin näkyi jonkin verran uudelleen täytettävän pullojärjestelmän puolesta juhlivaa joukkoa. Toisaalta, sähköpostiin on tullut useampia viestejä siitä, miten kamalaa se on kun niistä lasipulloista tulee siruja. Ja minä vastuuton kun en ole tähän asiaan reagoinut vielä millään tavalla ja suosittelen vain niitä uudelleen täytettäviä lasipulloja.

Siis kyllä, lasinsirut ovat vaarallisia ja inhottavia – löysi niitä sitten pyöränkumista, koiran tassusta tai omasta jalkapohjastaan. Tämän kesän saldo taitaa omalla kohdallani olla kolme rengasrikkoa ja erinäinen määrä painokelvotonta tekstiä. Olen itsekin huolissani roskaantumisesta, mutta mielestäni on silti harkitsematonta hylkiä uudelleen täytettäviä lasipulloja sen vuoksi, että joskus niiden kanssa sattuu vahinkoja (ja että murto-osa niiden käyttäjistä ei ymmärrä pitää huolta puteleistaan). Lasiset, uudelleen täytettävät pullot kun ovat huomattavasti alumiinitölkkejä ja myös uudelleen täytettäviä muovipulloja ekotehokkaampia.

Sinänsä ymmärrän kyllä, miten tarpeellista ja houkuttelevaa on puuttua roskaantumiseen. Roskaongelma tunkee omaan asuinympäristöön, ja sen havaitsee väkisinkin – vähän eri juttu kuin esimerkiksi jonkun ympäristöjen pikkuhiljaa etenevän kemikalisoitumisen kohdalla. Ongelmalle on myös olemassa helppo ”ratkaisu” : roskat roskikseen ja sieltä kaatopaikalle, jossa ne eivät sitten enää häiritse silmää ja kaikki on taas ”hyvin”. Niin, paitsi että kaatopaikkojen kasvaminen ei ole kenenkään etu.

Päivittäinen roskista huolehtiminen on jo sinällään osoitus käytännön luonnonrakkaudesta ja hyvistä tavoista. Myös lasten kanssa tulee usein puhuttua tienvieruksen jätskipapereista, ja sitä kautta tehtyä yhteisiä huomioita ihmisen vaikutuksesta ympäristöön. Hiukan aikuisempana ja vastuullisempana pitäisi mielestäni kuitenkin pystyä katsomaan asioita hiukan laajemmin, ja miettiä koko roskien ja materian syntylähteitä. Sitä kautta voi päätyä mielenkiintoisille ajatuspoluille vaikkapa tarkastelemaan omaa ostoskoriaan, veropolitiikkaa tai vaikkapa houkuttelevien pakkausten tarvetta.

Tagit: ,

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi