Kuvituskuva

Pitääkö lapsen päästä eläintarhaan?

Kävin Korkeasaaressa ensimmäisen kerran alle kouluikäisenä. Valokuvissa syötän hirville kerppuja, mutta mieleeni painui näätä. Se kiersi maanisesti pientä aitaustaan ja oli kuluttanut verkkoaidan viereen syvän polun. Minulle tuli pitkäksi aikaa surullinen olo.

Nyt itselläni on lapsi, ja mietin, miten suhtautua erilaisiin eläintarhoihin. Lapset ja eläimet tuntuvat kuuluvan yhteen. Lastenkirjoissa seikkailee eläimiä, ja on mukavaa näyttää lapselle, että kaneja, kukkoja ja lehmiä on oikeasti olemassa. Ehkä oikeiden otusten rapsuttaminen on myös omiaan synnyttämään empatiaa kaikkia eläimiä kohtaan.

Olemme jo käyneet Helsingin kaupungin kotieläintiloilla Falkullassa ja Haltialassa ihmettelemässä vastasyntyneitä kilejä ja karitsoita. Kotieläinpihojen eläimillä on varmasti paljon paremmat oltavat kuin tuotantoeläimille. Ne pääsevät esimerkiksi kesällä ulos. Silti mietin kummassakin paikassa, onko eläinten tarpeet huomioitu riittävästi.

Sikojen karsinan oljet olivat vähissä ja virikeleluna oli vain yksi pallo. Pääsiäislomalla monille muillekin oli juolahtanut mieleen lähteä katsomaan karitsoita. Navetta pullisteli väkeä, ja näin monta kertaa emolampaan kieltäytyvän imettämästä karitsoitaan melko aggressiivisestikin. Rumba kesti koko pääsiäisen aamupäivästä iltaan. Olisiko ollut asiallista tarjota vastasynnyttäneille ja -syntyneille yksi lepopäivä jossain välissä?

Lisäksi mietin, onko ylipäänsä asiallista tehtailla aina vain uusia eläinlapsia kaupunkilaisten ihasteltaviksi. Osa eläimistä päätyy epäilemättä lautaselle. Eikö olisi mukavaa, jos kaupungin tiloilla elelisivät vuodesta toiseen samat sika- ja lammasyksilöt?

En halua asettaa ainakaan kotieläintarhoja kokonaan boikottiin. Yritän opettaa lapselle eläinten rauhaa ja omaa tilaa kunnioittavaa käyttäytymistä ja eläinyksilöiden arvostamista. Yritän myös muistaa lähettää palautetta ja kysymyksiä eläinten oloista niistä vastaavalle henkilölle, silloin kun se tuntuu tarpeelliselta. Ehkä se riittää?

Tagit: , , ,

1 kommentti

  1. eikö cityvihreille mikään riitä,aina on eläimiä pidetty näin,vaaditaan luomunavettaa ja lehmillä,kö pitää kohta olla äänioikeus. anni sinnemäki eksyisi metsään jos sinne joutuisi,ilman lattekahvilaa. näin osmo soininvaaran torilla syömässä makkaraa(salaa puolue”eliitiltä”!)..

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi