Kuvituskuva

Pari pientä jouluvinkkiä

Oikein hyvää uutta vuotta kaikille Kaventajille! Vaikka joulusta on jo aikaa, haluan jakaa teidän kanssanne pari pientä, kivaa ideaa siitä, miten loppuvuoden juhlinnasta voi selvitä vähän kevyemmin. Niistä pienistä asioistahan se iso kavennus lopulta syntyy.

Ensimmäinen idea tuli ystävältäni, joka vietti joulua perhepiirissä, missä oli tällä kertaa vain aikuisia. Tälläkin sivustolla ollaan tuskailtu sitä, että miten selvittäisiin lahjojen hankinnassa mahdollisimman vähällä, kun kuitenkin jotain on kiva hankkia. Ystäväni perheellä oli tähän hieno ratkaisu: jokainen hankki vain yhden lahjan, joka on sellainen, mistä mahdollisimman monet perheenjäsenistä todennäköisesti pitäisivät. Lahjat olivat nimettömiä, ne sekoitettiin, ja jokainen sai yhden paketin. Tuloksena oli esim. kirja, jonka moni halusi lukea, joten siinä on nyt varauslista, sekä lahjakortteja, joista kaikki olisivat olleet iloisia. Vanha hyvä ”tuo mukanasi yksi lahja” toimii siis muuallakin kuin koulujen ja harrastusten joulujuhlissa!

Toinen, ainakin minulle uusi oivallus, tuli uutena vuotena. Tinan valaminen on edelleen perinne monissa uuden vuoden juhlissa. Kaventajien joulukalenterissakin puhutaan tinan eli tässä tapauksessa lyijyn ongelmallisuudesta ympäristön kannalta. Saksassa emme tänä vuonna valaneetkaan tinaa, vaan steariinia, joka toimii aivan samalla tavalla. Vanhat kynttilänjämät sulatetaan kattilassa, sulaa steariinia otetaan pieni kauhallinen, joka kaadetaan kylmään veteen ja siellä se jähmettyy. Minä sain muuten etanan, mikä ihana symboliikka! Erikoisuutena steariini piti vielä kaataa suuren avaimen reiän läpi, jotta ennustuksesta tulisi parempi. Suosittelen kokeilemaan, niin säilyy hauska perinne mutta vältytään haitalliselta lyijyltä.

Varmasti muillakin on vastaavia hyviä, uusia tai vähemmän uusia, vinkkejä kepeämmän joulun viettoon. Kertokaa niitä vaikka tähän kommentiksi, niin saatetaan samalla saada hyvää aineistoa tämän vuoden joulukalentereihin!

Tagit: , , , , , , ,

2 kommenttia

  1. Me jaoimme tänä vuonna jouluruokien teon useamman ihmisen kesken, ja jokainen sai sitten tuoda pöytään jotain mukavaa.

    Jo helpotti laatikoiden väsäys, suosittelen lämpimästi!

  2. Tämä vinkki ei ehkä vähennä kulutuskuormaa, mutta stressiä kylläkin: rauhoita osa joulusta kyläilyltä kokonaan.

    Itselläni on pitkään ollut joulupäivä varattuna siihen, että saan tehdä ihan mitä haluan – vaikka löhötä ilman stressiä. Ystävät ja sukulaiset tietävät tämän, eivätkä pahastu, vaikken ilmesty sukupäivällisille. Ehtiihän sitä sukua nähdä aattona, tapanina ja välipäivinä.

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi