Kuvituskuva

Pakko saada se ihana body

Luin Meidän perhe -lehden syyskuun numerosta jutun äideistä, jotka harrastavat kauniiden retrokuosisten lastenvaatteiden nettishoppailua. Yhdellä juttuun haastatellulla äidillä on 18 laatikollista lastenvaatteita. Suomalaislapsen keskimääräiset vaatemenot, 334 euroa vuodessa, kuulostavat hänestä mitättömältä summalta.

Kulutustutkimusten mukaan suomalaiset eivät ole perustelleet kuluttamistaan ostamisen ja tavaroiden haalimisen nautinnollisuudella. Pikemmin on korostettu kohtuuden ja kontrollin harjoittamista. Meidän perheen jutussa kulutustutkija Annamari Vänskä toteaa, että lastenvaateshoppailijat vaikuttavat poikkeusryhmältä: he sallivat itselleen ostoksista nauttimisen.

Äitishoppailijoita on helppo paheksua turhasta kuluttamisesta. Lapsen vaatteita saa halutessaan edullisesti ja ekologisesti kirpputoreilta, ainakin jos kelpuuttaa muutakin kuin trendimerkkejä. Itse olen yllättynyt iloisesti siitä, miten tehokkaasti vaatteet ja kengät kiertävät kaveripiirissä lapselta toiselle.

Toisaalta ei kannata sotkeutua lillukanvarsiin. Kuluttamisen ympäristövaikutuksista vaatteiden osuus on kovin pieni. Merkittäviä päätöksiä sen sijaan ovat perheen asumiseen, liikkumiseen ja syömiseen liittyvät valinnat.

Jos päättää perheen kasvettuakin tyytyä pieniin neliöihin, liikkua julkisilla ja syödä pääasiassa kasvisruokaa, ei liene suuri ympäristösynti panostaa hieman lapsen vaatevarastoon.

Ja myönnän sen itsekin. On mukavaa pukea ihana pieni ihminen iloisiin ja värikkäisiin vaatteisiin. Lapsen pukeminen on samanlaista identiteetin rakentamista kuin oman ulkomuodon miettiminen. Esimerkiksi reippailla retroväreillä voi viestiä, että meidän perheessä ei korosteta lapsen sukupuolta.

Yksi asia minua lehtiartikkelissa harmitti. Äitishoppailijat nimittävät lastenvaatteita kotiäidin osakkeiksi. Joistakin halutuista, kaupoista poistuneista kuoseista kun saatetaan maksaa käytettynä enemmän kuin uutena. Samaan puhetapaan törmää joskus naistenlehdissä: merkkilaukun osto on sijoitus. Haloo naiset, lopetetaanpa itsemme pettäminen. Käyttötavaran ostelu tarkoittaa menoja, ei tuloja. Toimiva sijoitusstrategia se ei ainakaan ole.

Tagit: , ,

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi