Kuvituskuva

Päivän haaste: älä osta mitään

Tänään vietetään maailmanlaajuista Älä osta mitään -päivää, joka haastaa jokaisen pidättäytymään ylimääräisestä ostamisesta yhden päivän ajan. Haaste on tarpeen, jotta edes kerran vuodessa kyseenalaistaisimme oman kulutuskäyttäytymisemme ja antaisimme aikaa ostamisen sijaan muille, tärkeämmille asioille. Kierrä siis kauppakeskukset kaukaa äläkä sorru päivän päätteeksi shoppailukierrokselle!

23-vuotias Teemu päätti viettää yhden Älä osta mitään -päivän sijaan tänä vuonna kokonaisen Älä osta mitään -viikon. ”Koska ostan tavallisestikin hyvin vähän, yksi Älä osta mitään -päivä ei tunnu minulla missään, eikä viikon ostoslakkokaan ole tuottanut ongelmia. Saadakseni lisähaastetta aionkin viettää ensi vuonna kokonaisen Älä osta mitään -kuukauden. Se jo vähän jännittää. Kokonaisen kuukauden ruokien suunnittelu etukäteen voi olla hankalaa, mutta sitten pitää improvisoida”, Teemu kertoo.

Älä osta mitään -päivä syntyi alunperin 1990-luvun alkupuolella Pohjois-Amerikassa vastaiskuksi joulua edeltävän ostossesongin kulutusjuhlalle. Myös Suomessa päivää vietetään tänä vuonna jouluun keskittyvällä teemalla: päivä aloittaa tällä kertaa kokonaisen krääsättömän joulukuun.

15-vuotiaan Vilman perheessä ei ole viimeiseen kahdeksaan vuoteen vietetty joulua lainkaan. Hän antaa itse kuitenkin lahjaksi kavereilleen muun muassa omin käsin kudottuja villasukkia merkiksi siitä, että välittää. ”Joskus kaipaan sitä idyllistä tunnelmaa, joka välittyy esimerkiksi jouluisista lastenkirjoista. Toisaalta lämmintä tunnelmaa voi luoda kotona muulloinkin kuin jouluna – aineksiksi tarvitaan vain kiireetön ilmapiiri ja kunnolla aikaa yhdessäoloon”, Vilma kertoo.

Virallisesta joulunvietosta luopuminen on vähentänyt Vilman perheessä jouluun kohdistuneita paineita. Laatuaikaa läheisten kanssa voi viettää myös ilman kymmenen ruokalajin illallista ja kuukauden valmistelurumbaa. Yksi joulunajan perinne Vilmalla kuitenkin on: talvisirkusesityksessä käyminen yhdessä isovanhempien ja serkkujen kanssa.

Elämykset, yhdessä tekeminen ja kiireetön yhteinen aika ovat hyviä ekologisia joululahjoja: ne kuluttavat luonnonvaroja ja tuottavat päästöjä huomattavasti tavaralahjoja vähemmän. Ne ovat myös useimmilla joulun ykköstoivelistalla, persoonattomien ja ympäristöä kuormittavien tavaralahjojen edellä.

Iitu Kiminki

Älä osta mitään -päivän nettisivuilla ilmestyy 1.12. alkaen krääsättömän joulukuun vieton tueksi kulutuskriittinen sarjakuvajoulukalenteri. Myös Kulutus.fi virittäytyy teemaan ja blogikirjoittajamme pohtivat tulevina viikkoina joulunviettoa eri näkökulmista.

Tagit:

2 kommenttia

  1. Ei ole tarpeen luopua joulunvietosta ollakseen kulutuskriittinen, esim. Afrikan kristittyjen parissa joulu on kaikkea muuta kuin krääsäjuhla sen mukaan, mitä lähetit sieltä ovat kertoneet.Joulukirkko komeine kuorolauluineen on THE juttu. Ainakin jossain sinne kokoonnutaan jo ennen auringon nousua, jotta sitten jumalanpalveluksen päättyessä päästään luontevasti iloitsemaan siitä, kun Kristus, maailman valkeus, on syntynyt. Lisäksi jouluna ehkä yritetään syödä vähän parempi ateria. Lahjarumbaa ei ole eikä kulutushysteriaa. Aito joulu.

  2. Yksi itsestäänselvä kulutuskriittinen joululahjaidea ovat muuten tietysti kehitysmaihin enemmän tarvitseville annettavat vuohet, rokotukset, ystävyyden puut ym. eri järjestöjen ”erilaiset” lahjat.

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi