Kuvituskuva

Osta JSE-ruokaa, saat jopa 50 prosentin bonukset!

Siinä missä ruokakaupan punaisen lapun tuotteiden ostaminen oli ennen jotenkin noloa, on se nykyisin hyväksyttyä ja jopa kannatettavaa. Päiväyksen vuoksi alennetut tuotteet ovat pian jätettä, ja niiden ostaminen on kuluttajan keino vähentää ruokakauppojen jätemääriä. Meidän kotitaloudessa alennettuja tuotteita kutsutaankin JSE- eli jätteen synnyn ehkäisy -ruoiksi. Tässä muutama havainto nyt jo useamman kuukauden kestäneestä punaisten lappujen metsästyksestä lähikaupassa:

1. JSE-tuotteita on lähikaupassamme todella paljon, joten valinnanvaraa riittää.
2. Alelappuja bongaamalla tulee kokeilleeksi uusia elintarvikkeita.
3. Taloudellinen hyöty on ollut merkittävä, normaalit ”bonukset” ovat usein 15-25 % koko kauppalaskusta.
4. Ylilyöntejä sattuu silloin tällöin, jolloin keittiössä saa käyttää mielikuvitustaan, että saa kaiken käytettyä.
5. Hedelmä- ja vihannesosastolla ei punaisia lappuja näy, vaikka tarvetta varmasti olisi.

Luonto kiittää erityisesti juusto-, maito- ja lihahyllyillä, koska näillä tuotteilla on suurin materiaalijalanjälki. Omatunto kolkuttaa vähemmän, kun ostaa juustoa, joka menisi muuten pian roskiin. Kaupat voisivatkin kannustaa asiakkaita JSE-tuotteiden ostoon alentamalla tuotteita ajoissa ja merkitsemällä kassakuittiin saadut kokonaisalennukset.


Tagit: , ,

4 kommenttia

  1. Tällaiset teidän JSE-ruuaksi kutsumat elintarvikkeet ja myös muut tuotteet kuin vain elintarvikkeet ovat olleet jo vuosia taloudessamme paljon käytettyjä. Aikanaan tuotteita oli saatavilla runsaasti, mutta nykyisin valikoima ja määrät ovat supistuneet roimasti.. osin kaupankäynti ajankohdan muutoksen vuoksi ja osin selvästi siksi että käyttämämme kaupat ovat onnistuneet sopeuttamaan tilauksensa paremmin kysyntää vastaaviksi. Selvästi on myös havaittavissa, että S-ryhmä tarjoaa reiluimman kannusteen JSE-tuotteiden ostoon.

  2. Olet löytänyt kivasti luomutuotteita, ainakin tämän jutun kuvituskuittiin. Todellisuudessa noiden aletuotteiden kanssa saa olla tarkkana, sillä joskus kyseessä on niin oudot tuotteet, että kilohinnat jäävät alennuksesta huolimatta korkeiksi ja luomu loistaa poissaolollaan.

    Tämä on hyvä alku, vaikka edelleen roskiin menee valtavat määrät syömäkelpoista ruokaa. Kaupat ovat pääsääntöisesti lukinneet roskiksensa, mikä tekee dyykkaamisesta mahdotonta:(

  3. Alennukset ainakin täällä Oulussa ovat tippuneet 50%:tista 30%:n.

    Ja Raksilan Citymarketin punaiset laput ovat siirtyneet ”nettohintaan”, eli siinä on vain alennettu hinta – et tiedä alkuperäishintaa, etkä varsinkaan paljonko alennusta saat, vai saatko ollenkaan… Siellä tyypilliset alennukset ovat 1 sentistä muutamaan kymmeneen senttiin. Ja alennetut tuotteet on siirretty eri paikkaan, kuin alkuperäinen, ettei hintavertailu olisi mahdollista.

  4. Vaikka esim. valmisruoat ovatkin varmasti sinänsä syömäkelpoisia ja menevät hukkaan, jos niitä ei punaisilla lapuilla osteta, ei niitä minusta kannata ostaa vain ”pelastamisen vuoksi”. Ostaminen kun on aina viesti kaupalle, että heidän kannattaa tilata tätä tuotetta lisää.

    Toisin sanoen tiettyjen (ei-toivottujen)ruokatuotteiden pilaantuminen on se hinta, joka täytyy maksaa siitä, että kaupan tuotevalikoima kehittyy toivottuun suuntaan.

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi