Kuvituskuva

Osakkeenomistajuus + idealismi = rahat taivaan tuuliin?

Viime vuoden lopulla minusta tuli osakesijoittaja. Asia, jota olin vastustanut äänekkäästi ja pitkään – kuten ylipäätään vastustan kaikenlaista omistamista, joka näyttää lähinnä aiheuttavan harmia, stressiä ja ahneutta. Vastuullisen liiketoiminnan tutkijana osakeyhtiö näyttäytyy lähinnä vastuullisuuden hirviönä – yritystoiminta on rakennettu niin, että ongelmien sattuessa ei oikeastaan kukaan hyvässä tilanteessa etua saava ole vastuussa mistään. Ei työntekijöistä, lähiyhteisöistä, ympäristön lopullisestakaan saastumisesta tai oikeastaan juuri mistään.

Osakkeenomistajuus ja ihmisten halu sijoittaa rahansa perustuukin vahvasti nimenomaan juuri tähän: Kun olet laittanut tietyn määrän rahaa johonkin, voit korkeintaan menettää juuri sen summan tai saada rutkastikin voittoa. Koskaan sinun ei tarvitse miettiä, millaista kärsimystä ja vahinkoa sinun rikastumisesi saattaa aiheuttaa. Osakeyhtiö on merkittävä yhtiömuoto globaalissa mittakaavassa koko taloutta ajatellen. Tietenkin oikeanlainen sijoittajajoukko voisi ajaa aivan uudenlaista ajattelua osakeyhtiömuodonkin kautta.

Työni kautta tutustuin toisenlaiseen osakeyhtiöön ja aloin uskoa, että osakeyhtiö voi olla muutakin. Vuodenvaihteessa yksityisten ihmisten omistama Lumituuli Oy järjesti osakeannin sekä debentuurilainan vanhenevan tuuliturbiininsa uusimiseksi. Mutta mikä Lumituulessa sitten on niin erityistä?

Tottakai yhtiön internet-sivuilta löytyy kaunolauseita ympäristön ja yhteiskunnan huomioonottamisesta, mutta kyse ei oikeastaan olekaan siitä. Kyse on siitä, että osakkeita omistamalla ei pyritäkään haalimaan kasvottomia voittoja vaan saada oikeus ostaa oman yhtiönsä tuottamaa sähköä. Pienenkin omistamisen kautta Lumituulen osakkeenomistaja on siis osana ennemminkin tuulivoimaan uskovaa kansalaisliikettä. Lumituulen yhtiöjärjestyksessäkin sanotaan ”Lukuunottamatta C-osakkeille maksettavaa etuoikeutettua osinkoa yhtiö käyttää tulonsa ensisijaisesti uusiin investointeihin tai niihin johtaviin toimiin. Yhtiö ei jaa muille osakkeille tilikauden voitostaan osinkoa, ellei yhtiökokouksessa päätetä yksinkertaisella ääntenenemmistöllä toisin.” Ja osakeannin ja debentuurinlainan esitteessä mainitaan, että ”Yhtiö ei ole maksanut osakkeille koskaan osinkoa.”

Osakeanti ja debentuurilaina onnistuivat, joten vuodesta 2013 alkaen minäkin omistan itse käyttämäni tuulisähkön. Eikö kuulosta ekoilijan ideaalitilanteelta? En edes tiedä, olisiko mahdollista järjestää koko maailman energiantuotanto – josta me kaikki valitettavasti olemme varsin riippuvaisia nykyään – näin pienimuotoisella omistamisella, kannanotoilla. Minua fiksummat ovat kuitenkin väittäneet, että näin voisi olla. Samoin, ei ole mitään todellisia esteitä sille, etteivätkö osakeyhtiöt yleensäkin voisi toimia erilaisin säännöin. Pienuus ehkä myös suojelee juuri tällaista toimintaa kasvottomilta suursijoittajilta?

Toisaalta tulin jostain älynväläyksestä ostaneeksi kaksi osaketta, jotka oikeuttavat minut ostamaan rutkasti enemmän sähköä kuin kulutukseni on ollut vuosiin. Yhdellä osakkeella minulla ehkä olisi ollut kannustin vähentää edelleen sähkönkäyttöäni. Voi olla, että siinä mielessä tuli mokattua. Mikään pakkohan minun ei kuitenkaan ole käyttää kaikkea sähköä, johon nyt olen oikeutettu.

Saattaa olla, että tässä ollaan heittämässä rahaa taivaan tuuliin, mutta toivoisin tietenkin toisin. Kyse on edelleen varsin pienen mittakaavan toiminnasta – ottaen esimerkiksi huomioon Suomen jotkin energiaintensiiviset teollisuudenalat, jotka eivät pelkillä yksittäisillä tuulivoimaloilla pyöri sitten millään. Jonkun pitää kuitenkin uskaltaa. Ja kun joku uskaltaa, on monella muullakin mahdollisuus valita ideologiansa mukaista elämää. Jonain päivänä se toivottavasti on kaikkien ulottuvilla.

Tagit: , , , , ,

7 kommenttia

 1. Tarkennuksena, että debentuurilaina EI onnistunut ts. sitä ei nosteta ja rahat on palautettu lainaa merkinneiden tileille.

  Toisena tarkennuksena: jos sinulla on osakkeiden omistamisen kautta oikeud ostaa enemmän osakashintaista sähköä kuin mikä on oma kulutuksesi, voit antaa tuon osto-oikeuden jollekin ystävällesi, joka on Ekosähkön asiakas. Näin olen itse tehnyt ja hyvin toimii. Kannattaa kuitenkin muistaa,e ttä käyttää voi vain kokonaisia osakkeita ts. jos kulutuksesi on 700kWh/vuosi tarvitset 2 osaketta (1000kWh osto-oikeus).

 2. Kyllä debentuurilaina onnistui ja osoittautui samalla hyväksi uudeksi vastuullisen liiketoiminnan avaukseksi! Siihen lähti mukaan suuri joukko yhtiön nykyisiä osakkaita ja uusia innokkaita.
  Se, että yhtiö ei ottanut vastaan lainaa, johtui voimalatoimittajien vaikeuksista saada tuotteitaan valmiiksi, eikä liittynyt Lumituulen tapaan toimia.

 3. Lisää tällaisia kirjoituksia, niin kyllä osakasomisteinenkin tuulivoima etenee! :)

  Olen viime päivinä katsellut Ruotsin ja ruotsinkielistä tuulivoimapuolta. Vastaan tuli Medvind-sivusto, jossa kerrotaan myös Ruotsin osaomisteisuuden yleisyydestä: http://wind.vei.fi/public/index.php?cmd=smarty&id=72_lfi Lumituuli ja Sumituuli tosin vielä puuttuivat tuolta…

  Suomen Vindkraftoföreningenin Vindögat-lehdessä sekä yhdistyksenkin järjestämän tilaisuuden (linkki Seminarieserie) esityksissä kerrotaan aiheesta.

 4. Toivottavasti sinä Maarit Laihonen voit avata silmäsi ja tajuntasi ja huomata, ettei länsimainen elämäntapa toimi mitenkään ilman osuuskuntia ja osakeyhtiöitä. Ei olisi internetiä, ei omaa laajakaista tms yhteyttä ja mukavaa läppäriä tai ipadia eikä tällaisia www-sivustojakaan missä mielipiteitä on mukava esittää.

  Kannattaa katsella hieman taakseen ja ympärilleen niin saattaa huomata etteivät pahimpia ympäristön saastuttajia ole nämä vapaaehtoisen omistamisen muodot vaan pahinta jälkeä ovat tehneet ja tekevät edelleen entiset ja nykyiset kommunistiset valtiot, joissa omistaminen on järjestetty toisella tavalla.

  PS. Ostin itsekin jo ennen osakeantia 10 osaketta, sähköä ehkä ensi keväänä. Tuulisähkö ei sekään ole mikään täysin valkoinen ratkaisu ihmiskunnan energiatarpeeseen, ehkä kuitenkin vaaleamman harmaa kuin esim. ydinvoima. Parempia ratkaisuja on tulossa, pitkäkää silmänne avoinna.

 5. Kiitos kaikille kommenteista ja mukavaa, että aihe herättää ajatuksia!

  Hyasintti, kiitos hyvästä vinkistä antaa osto-oikeutta toiselle. Yhden osakkeen ostamista ajattelinkin nimenomaan tulevaisuuden kannustimena, jota minulla nyt ei konkreettisesti ole. Katsotaan, pääsenkö silti tavoitteeseeni. Lisätietoa debentuurin onnistumisesta ja Sähkäleen uusimisen siirtämisestä näistä linkeistä: https://www.lumituuli.fi/node/135, https://www.lumituuli.fi/node/137.

  Nimimerkki Hämeestä, kiitos myös ajatuksistasi. En ole kuitenkaan varma, ymmärränkö täysin, mitä yrität sanoa. Tässä kirjoituksessa pohdin nimenomaan erilaisen paremman osakeyhtiön mahdollisuutta ja sitä ideaalia, että osakkeenomistajuudella voi tehdä muutakin, mitä perinteisesti on ymmärretty. Tässä tapauksessa ostaa sähköä, jonka tuotannosta päättämisessä voin samalla itse olla mukana. On täysin toinen kysymys, onko globaalissa maailmassa länsimainen elämänmuoto kaikkine nykyvaikutuksineen ylipäätään oikeudenmukainen.

  Osuuskuntiin pyrkivät esimerkiksi Timo Järvensivu ja Paavo Järvensivu ottamaan kantaa olemalla ehdokkaina HOK-Elannon vaaleissa. Heidän ajatuksistaan lisää esim. täällä: https://www.facebook.com/KohtuullinenOsuuskauppa/info.

  Yleisesti ottaen, en ole tässä pyrkinyt kerralla romuttamaan ajatusta osakeyhtiöstä vaan positiivisessa hengessä tarkastelemaan mielestäni hienoa ja toimivaa konseptia. En kuitenkaan näe mitään syytä, miksi osakeyhtiöt eivät voisi toimia vastuullisemmin, oikeudenmukaisemmin tai eettisemmin – kuinka asian haluaakaan muotoilla – kirjaamalla esimerkiksi yhtiöjärjestykseen toisenlaisia asioita kuin vaikkapa kunkin maan lainsäädäntö määrittelee. Olen tutkinut aihetta jonkin verran ja uskon voivani sanoa, että nykyisellään yleisimmin ymmärretty osakkeenomistajuuteen perustuva yhtiömuoto jättää valitettavan paljon varaa erilaisten eettisten ongelmien syntymiseen.

 6. Oli mielenkiintoista, muttei yllättävää, löytää kulutus.fi:stä juttu Lumituulesta. Löysin itse yhtiön hiljattain ja olen siitä lähtien pohtinut siihen sijoittamista, tyydyttääkseni omat sähköntarpeeni ja samalla tukeakseni tuulivoiman käyttöönottoa Suomessa kouriin tuntuvalla tavalla.

  Olisi hauska lukea toistekin Lumituulesta osallisen näkökulmasta.

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi