Kuvituskuva

Ompele kahvipaketeista kosteutta kestävä toilettipussukka

Kahvipaketeista valmistetut tuotteet ovat varmaankin yksi kliseisimpiä esimerkkejä kierrätyskäsitöistä. Unohdetaan kuitenkin punotut laukut ja rasiat: tällä kertaa valmistamme kosteutta kestävän pussukan.

Tämän ohjeen avulla pussukan voi tehdä ilman ompelukonetta, sillä kaikki työvaiheet ovat toteutettavissa ilman kummoisiakaan tarvikkeita. Pelätty vetoketjukin on helpompi saada siistiksi käsin ommellen!

tuotekuva-small

Tarvikkeet:

– 2 kahvipakettia (tai muuta vastaavaa materiaalia, esimerkiksi koiran- ja kissanruokapaketeissa on hyviä värejä, joita voi hyödyntää)
– sopivan pituisen vetoketjun (ohjeen vetoketjun pituus on 25 cm)
– paksuhkoa lankaa (ompelulanka ei käy, sopivaa on esim. karhunlanka, monet kirjontalangat, parsinlanka yms.) ja neulan
– maalarinteippiä
– ilmastointiteippiä (tai esim. sähköteippiä)
– yksityiskohtiin suunnitelmasi mukaan esim. nahkapalan, villakangaspalan, nauhaa…

VINKKI: Kahvipaketit voi pestä pesukoneessa (lämpötilaksi käy 30-60 astetta). Kahvirasvan saat pusseista pois heittämällä ne muun pyykin joukkoon tai pesemällä pelkkiä paketteja esim. lyhyellä pesuohjelmalla.

Samaa ohjetta voit käyttää myös kankaisen pussukan valmistuksessa, mutta muista silloin huolitella reunat. Huomaa, että vetoketju on helpompi kiinnittää alkuvaiheessa kappaleisiin, eikä vasta valmiiseen pussukkaan! Pussukan voi toteuttaa silloin myös ompelukoneella.

Työohje:

1. Leikkaa kahvipaketit haluttuun kokoon niin, että jätät vähintään n. 2 cm saumanvaraa joka suuntaan. Nyt sinulla pitäisi olla esimerkiksi kaksi 18 x 30cm kokoista kappaletta (ohjeen pussukan koko valmiina noin 14 x 25 cm)

työvaihe_vetoketjun kiinnitys-small

2. Ompele ensin vetoketju. Aseta ketju nurin päin toiselle kappaleista jättäen noin 1 cm saumanvaraa (kappaleen ja vetoketjun oikeat puolet ovat vastakkain, ks. kuva yllä). Käytä maalarinteippiä apuna vetoketjun asettelussa, tässä työssä ei voi käyttää nuppineuloja.

työvaihe_ommeltu vetoketju-small

3. Käännä saumanvara vetoketjuineen nurjalle. Teippaa taas. Ompele etupistoin kiinni. Toista työvaiheet toiselle kappaleelle, katso että kiinnität vetoketjun samaan kohtaan kuin ensinmäisessä. Vetoketjun pitäisi nyt olla ommeltuna kuvan mukaisesti.

työvaihe_ompelu-small

4. Käännä kappaleet oikeat puolet vastakkain. Teippaa reunoilta, teippaa myös vetoketjun päistä. Voit merkata tussilla viivaimen avulla ompeluviivat, kuten kuvassa, helpottaaksesi suoraan ompelua. Jätä reilut saumanvarat! Ompele pussukka suorakaiteen muotoon, sivut ja alareuna 1 sivu kerrallaan etupistoin. Ompele ensin sivun päästä päähän, sitten palaa takaisin ”samaa reittiä”: Ommellessasi pistä neula samasta reiästä, mistä ensin ompelit. Varo vetämästä lankaa liian kireälle, ettei kahvipussi repeä! Ommeltuasi kaikki sivut kiinni, leikkaa ylimääräinen osuus reunoista pois.

5. Ompele alanurkkiin ”kolmiot”: Ompele etupistoin suora ommel molempien aiemmin ommeltujen saumojen lävitse n. 2 cm kulmasta. Kulman ja ompeleen välissä on nyt kolmio.
Teippaa kaikki saumat ilmastointiteipillä vahvuutta ja kosteuden pitävyyttä saadaksesi. Teippaa hieman ompeleiden ”yli” kappaleiden sisäpuolelle.
Käännä pussukka varoen oikein päin. Kolmiot ompelemalla olet saanut alareunaan ”lisää tilaa” niin, ettei pussukka ole enää lituska suorakaide.

työvaihe_viimeistely-small

6. Viimeistele toilettipussukka halutulla tavalla. Voit esimerkiksi liimata pyöristetyt kulmapalat alakulmiin (esimerkkimalli kuvassa). Vetoketjuun voi solmia vetimen tehosteeksi vaikkapa nahkasuikaleesta tai sopivasta nyöristä.

Kuvat: Hanna Heikkilä.

Ohje on julkaistu myös Nuorten Luonto -lehdessä.

Tagit: , , ,

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi