Kuvituskuva

Olet, mitä syöt – ja sama koskee ympäristöä

haarukkaRuoka merkitsee ihmiselle monia asioita. Ruuan ympärille kokoonnutaan keskustelemaan, ruokaa tarjotaan vieraille, ruoka-aika määrää päivän rytmin. Ruoka voi myös toimia hemmotteluna, ja joillekin ruokavalinnat ovat osa elämäntapaa.

Kaikki tarvitsevat ruokaa. Joka päivä tehtävät valinnat sapuskan laadusta määrittävät myös henkilökohtaista ympäristökuormitustamme. Pienilläkin arkivalinnoilla pystytään vaikuttamaan ympäristön tilaan, esimerkiksi ilmaston ystävä saattaa luopua talvisajan lentotomaateista ja Itämeren ystävä keskittää juustonsyöntinsä juhlahetkiin. Eniten vaikutusta on sillä, mitä tekee päivittäin. Satunnaiset juhlahetket eivät ole kokonaisuuden kannalta niin merkityksellisiä, että niiden suhteen kiristeleminen olisi ympäristön kannalta huipputärkeää.

Koska ruokavalinnat ovat henkilökohtaisia, niihin liittyy myös herkästi kiukustumista ja pahaa mieltä. Vegaanin valintoja kannattaa kunnioittaa eikä väkisin tyrkyttää sukujuhlilla karjalanpaistia ja munavoita – tämän klassisen konfliktitilanteen on eri muunnelmina kokenut noin 76,54% kasvissyöjistä (Lähde: Kulutusguru).

Jos isäntänä tai emäntänä ei tiedä, mitä ruokaa vieraalle voisi tarjota, voi aina kysyä. Ruokaa voi myös tehdä yhdessä, jolloin voidaan ottaa huomioon myös keliaakikot, oliivinvihaajat ja ne, jotka eivät voi sietää sipulinpaloja lautasellaan. Toisaalta, kohteliaisuutta kaivataan myös ekologisten syöjien puolelta. Ruokapöydässä ei ehkä kannata alkaa haukkumaan sekasyöjätuttavaa murhaajaksi tai kysellä ystävällisistä tarjoomuksista huomattavan kovaan ääneen, että sisältääkö tämä sitten niitä kituvan kanan munia…

Ruokavalintojen ekologisuudesta kannattaa puhua – kuten sanottu, niiden kautta jokainen meistä vaikuttaa ympäristön tilaan, tietoisesti tai tiedostamatta. Hyvässä hengessä käyty keskustelu luultavasti vaikuttaa paremmin ihmisten ymmärrykseen kuin hyvässä tarkoituksessa tehdyt ankarat arvostelutoimet.

Tagit: ,

Kommentointi on suljettu.

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi