Kuvituskuva

Nyt alkaa kuntien kestävyystesti

Kunnissa voidaan tehdä merkittäviä päätöksiä ympäristön ja luonnonsuojelun hyväksi. Pian on mainio hetki laittaa kuntalais- ja valtuustoaloitteita eteenpäin, kun uudet valtuustot aloittavat työnsä ensi vuoden vaihteessa.

Varjele kotipaikkasi kuntametsiä

”Sain aikoinaan suojeltua viisi hehtaaria hienoa rantametsää silloisessa asuinkunnassani Varpaisjärvellä”, kirjoittaa Harri tuloksekkaasta kuntalaisaloitteestaan. Esimerkiksi Vantaalla ja Kirkkonummella on tehty menestyksekkäitä aloitteita kuntametsien suojelemiseksi. Espoossa taas on vireillä valtuustoaloite 550 metsähehtaarin suojelemisesta kaupungin 550-vuotisjuhlan kunniaksi.

Vihreämpää virtaa, pienempää pörräystä

”Aion jo tammikuussa esittää valtuustolle hyväksyttäväksi julkilausumaa uraanikaivos- ja ydinvoimavapaasta Muoniosta”, kertoo tuore kunnanvaltuutettu Markku. Kestävämpää energia- ja ilmastopolitiikkaa voi edistää kunnassa monin tavoin. Esimerkiksi Joensuussa ja Kontiolahdella on tehty aloitteet liikennebiokaasun tuotannon ja käytön aloittamisesta. Oulussa taas on puuhattu muun muassa autopysäköinnin maksullisuuden lisäämistä sekä kestävämpää yhdyskuntarakennetta.

Kunnallinen kiertävä energiatohtori

”Kunnassa voisi olla energianeuvojia, jotka kiertäisivät taloyhtiöstä toiseen. Kun neuvoja olisi saapumassa taloon, häneltä voisi varata ilmaiseksi katselmusajan omaan asuntoon,” ideoi puolestaan helsinkiläinen Piia. ”Palvelua ja valmiita energiansäästömalleja voisi tarjota myös alueen pienyrityksille.” Kunnallisilla aloitteilla voi edistää neuvontaa myös jätteiden synnyn ehkäisemiseksi. Jos ei ole vielä varma, mihin kysymykseen kunnassa kannattaisi puuttua, aloite kestävän kehityksen ohjelman laatimisesta voi olla hyvä tapa aloittaa.

Patista kuntasi ilmastomalliksi ja metsiensuojelijaksi!

Kunnissa kasvihuonekaasupäästöjä aiheuttavat etenkin energiantuotanto ja -käyttö, jätehuolto sekä liikenne. Kunnat ovat merkittäviä energian tuottajia: vuonna 2005 ne tuottivat 80 prosenttia Suomen kaukolämmitysenergiasta ja 15 prosenttia sähköstä. Samalla kuntien kaavoituspäätökset vaikuttavat siihen, pääseekö jalkapelillä kauppaan, ja onko päiväkodit sijoitettu hyvien joukkoliikenneyhteyksien päähän.

Viisi suomalaista kuntaa on sitoutunut Suomen ympäristökeskuksen vetämään Kohti hiilineutraalia kuntaa -hankkeeseen. Siinä Mynämäestä, Uudestakaupungista, Kuhmoisista, Padasjoesta ja Parikkalasta leivotaan päästöjen minimoinnin mallioppilaita. Suomen luonnonsuojeluliiton verkkosivuille taas on koottu aloitepohjia, joilla voi edistää oman kunnan kestävää ilmasto- ja energiapolitiikkaa.

Kunnat omistavat Suomessa runsaasti metsämaata. Kuntametsien suojelulla ja nykyistä kevyemmällä metsänkäsittelyllä voitaisiin parantaa uhanalaisen metsälajiston selviämismahdollisuuksia. Samalla tarjottaisiin kuntalaisille nykyistä vetovoimaisempia virkistäytymiskohteita. Kunta voi myös vähentää melua sekä vesiin ja ilmaan kohdistuvia päästöjä omilla kunnallisilla ympäristönsuojelumääräyksillä. Luonnonsuojeluliiton sivuilta löytyy aloitepohjia kuntametsän suojelemisesta sekä viheralueohjelman tekemisestä.

Suomen julkinen sektori tekee hankintoja kuten kouluruokaa, virastojen kopiokoneita ja katukiviä yli 20 miljardilla eurolla vuosittain. Summasta valtaosan muodostavat kuntien, kuntayhtymien ja muiden kunnallisten organisaatioiden hankinnat. Kun ostoksia tehdään verorahoilla, pitäisi vahtia, että hankinnat ovat myös ympäristöystävällisiä. Luonnonsuojeluliitto on aloittamassa kampanjaa, jossa kuntien ruokahankinnoista yritetään leipoa ilmastomyötäisempiä.

Annukka Berg

Artikkeli on julkaistu aiemmin Luonnonsuojelijassa (6/2008)

Tagit:

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi