Kuvituskuva

Mitä väliä muovikassilla?

Koko sinä aikana, jonka olen seuraillut kulutuskeskustelua, olen jatkuvasti törmäillyt kauppakasseihin.  Siis muovipusseihin, paperikasseihin, kestokasseihin. Säännöllisin väliajoin joku toimittaja soittelee kyselläkseen, että mitä näistä sitten kuluttajan kannattaisi valita. Suosituin teema on ”muovipussi vai paperipussi”?

Kassiasia on nyt ylittänyt valtakunnanmediankin uutiskynnyksen. Muun muuassa Hesari julkisti eilen (HS 28.1) suuren vertailun kauppakasseista: mikä olisi paras vaihtoehto ympäristön kannalta?  Kun tekstiä luki tarkemmin, oli kyse kuitenkin  kantovälineiden ilmastovaikutuksista. Vielä suoraviivaisempaan ilmasto- ja ympäristövaikutusten niputtamiseen ovat syyllistyneet muutkin aiheesta julkaisseet mediat.

No niin, mietitään nyt vähän. Ilmasto on tärkeä juttu, mutta lisäksi on olemassa muitakin relevantteja ympäristövaikutuksia. Niin kuin nyt vaikkapa vaikutukset lajistoon. Esimerkiksi paperi on paitsi materiaalina energiasyöppöä tavaraa, myös syypää globaaliin metsätuhoon,  tuhansien lajien uhanalaistumiseen sekä sukupuuttoon. Ilmasto- ja monimuotoisuusvaikutusten lisäksi tuotteen ympäristövaikutuksia voidaan tarkastella vaikkapa luonnonvarojen, ympäristömyrkkyjen tai maankäytön näkökulmasta.

Myös tutkimuksen aihe ihmetyttää: siis miksi ihmeessä kassit? Siis onhan kyseessä usein toistuva arkinen valinta, mutta todellisuudessa enemmän on merkitystä sillä, mitä sinne kassiin laittaa. Vaikka valitset kantovälineesi kuinka kestävästi, niin ympäristövaikutuksesi voivat silti olla mittavat jos painelet ostoksille autolla ja pakkaat kassahihnalle huoletta karjataloustuotetta sekä pari askia röökiä.

Ilmeisesti kassiasialla on kuitenkin jotain kulttuurista tai symbolista merkitystä, sillä kassien ilmastoselvitystä ei ole teettänyt mikään satunnainen pilipaliorganisaatio. Työn taustalla ovat Suomen ympäristökeskus ja Lappeenrannan teknillinen yliopisto.

Tagit:

1 kommentti

  1. Jäteasemalla töissä olleena voisin sanoa, että kaatopaikalla se näkyvin jäte on muovi ja etenkin muovipussi, joka lentää kaatopaikalta joka puolelle ympäröivään luontoon aidoista huolimatta. Nimim. suolta ja metsästä kaiken maailman leipäpusseja ja kauppojen muovikasseja kesätöikseen kerännyt.

    Eli on sillä väliä. Monta kertaa käytettävät kangaskassit kunniaan! Parasta olisi tietysti vaikka ommella se itse kierrätyskankaasta.

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi