Kuvituskuva

Mitä murkinaksi mirrille ja mustille?

Tehtäköön tämä heti selväksi: otsikossa esitettyyn kysymykseen ei ole olemassa yhtä yksiselitteistä vastausta. Toisaalla sanotaan sitä, toisaalla tätä. Jotkut kertovat erinomaisesti täysin kasvisperäisellä ruokavaliolla toimeentulevista koiristaan, toiset taas pitävät sitä lähes eläinrääkkäyksenä. Positiivista asiassa on se, että lemmikkien ruokaan on alettu kiinnittää entistä enemmän huomiota.

Lähtökohtana lihansyönti

Sanotaan, ettei mielipideasioista voi kiistellä. Se lienee totta. Onneksi sekä koiran että kissan ruokkimisessa on kuitenkin joukko yksiselitteisiä faktoja, joiden pohjalta lemmikkien ruokavaliota voidaan lähteä rakentamaan. Viime kädessä jokainen koiran tai kissan omistaja tekee omat valintansa, mutta monelle suurten eläinruokayhtiöiden ruokatölkkien ostamisesta on vain tullut tapa. Onneksi tapojaan voi muuttaa.

Lähtökohdat ovat seuraavat. Kissa on lihansyöjä, jonka ruokavaliosta peräti 2/3 on oltava eläinperäistä valkuaista – ennen muuta lihaa, mutta myös kalaa, maitoa ja/tai kananmunia. Koira sen sijaan on sekasyöjä, mutta joka sekin tarvitsee eläinperäisiä valkuaisaineita. Koiran ei siis ole välttämätöntä syödä lihaa, mutta vähintäänkin kalaa ja kananmunia.

Maitotuotteiden osalta on syytä olla varovainen. Monien kissojen ja koirienkin vatsat eivät kestä maitoa sellaisenaan, mutta hapanmaitotuotteet voivat sopia. Suositeltuja ovat piimä, viili ja raejuusto.

Haastetta hampaille

Kissojen ja koirien ruokavalioon sisältyvät kasvikunnan tuotteet tulee valmistaa oikein. Tärkeintä on kasvisten riittävä kypsentäminen. Yleisimmin käytetään kypsennettyä viljaa: keitettyä riisiä, kaurapuuroa jne. Monet kissat eivät tosin syö niitä sellaisinaan, vaan ne kannattaa sekoittaa muun ruoan joukkoon.

Erityisesti koirien kohdalla tulee huomioida myös lemmikin hampaat. Jos mustiaan ei halua ruokkia lihalla, popsii hauva miltei pelkästään pehmeäksi muhennettuja pöperöitä. Koiran hampaiden on kuitenkin välttämätöntä päästä kunnolla töihin. Sekä vegaanisen että koiran terveyden kannalta hyvän vaihtoehdon löytäminen saattaakin olla hankalaa.

Markettiruualle on vaihtoehtoja

Niin, oman lemmikin hyvinvointiin panostaminen saattaa toisinaan olla haasteellista. On ymmärrettävää, että maksimarketin maksikokoiseen koiranruokasäkkiin tarttuminen saattaa tuntua houkuttelevalta. Miksi yleensä kannattaisi nähdä vaivaa ja perehtyä kissansa tai koiransa ruokaan?

Ensinnäkin: eläinsuojelunäkökulmasta katsottuna lihoilla on suuria eroja. Suuret yhtiöt eivät säästele myöskään lisäaineissa. Siksi parhaimpia vaihtoehtoja ovat luomuliha sekä niin sanottu ylijäämätavara. Esimerkiksi kouluista ja työpaikkaruokaloista voi saada ylijäämäruokaa, joka muuten menisi roskiin. Kauppahalleista ja toreilta voi käydä pyytämässä ilmaisia kalanpäitä tai muita eläinten ruumiinosia, joille ei ole muuta käyttöä. Suomalaista kissanruokaa ei ikävä kyllä ole olemassa, mutta yhä useammista kaupoista löytyy ulkomaisia luomumerkkejä kuten Yarrah ja almo nature.

Toinen hyvä syy ruokkia lemmikit kotitekoista tai eettisten yhtiöiden valmistamalla ruoalla on eläinkokeiden vastustaminen. Suuret lemmikkiruokayhtiöt testaavat elämillä lähes kaikki tuotteensa, eivätkä suinkaan kivuttomasti. Eläimiä on ylensyötetty ja laihdutettu, niiden vatsoja on leikelty ja niille on aiheutettu sairauksia. Yhtiöt perustelevat kokeita sillä, että niiden avulla pyritään parantamaan muiden eläinten hyvinvointia.

Eläimen ruuansulatuksella on rajoituksensa

Kaikki lemmikit ovat yksilöitä. Toisten eläinten ruoansulatuselimistö esimerkiksi kestää kuituja huonommin kuin toisten. Kroonisesti sairaat eläimet ovat vielä luku erikseen, eikä niiden kohdalla ole syytä poiketa hyväksi havaitusta ja turvallisesta ruokavaliosta. Myöskään pelkillä oman ruoan tähteillä ei kissaa tai koiraa saa ruokkia.

Ennen muuta on tärkeää muistaa, että ravintoaineiden imeytyminen on erittäin monimutkainen tapahtuma. Ruoan sisältämät aminohapot, entsyymit ynnä muut vaikuttavat toinen toistensa imeytymiseen. Laboratorio-oloissa tätä kaikkea ei ole pystytty luotettavasti jäljittelemään, jotta kissoille tai koirille pystyttäisiin keinotekoisesti luomaan toimiva eläinperäisten ruokien korvike.

Valinnanvaraa kuitenkin on, eettisestikin voi elää. Myös lemmikin omistaja.

Suvi Peltola

Ompelukerho, naisten toimintaryhmä

Tagit: , , , , ,

4 kommenttia

 1. – Mistäköhän tätän artikkelin tekstien faktat ovat mahdettu kerätä?

  – Koira ei ole sekasyöjä, kuten ei kissakaan. Ihminen tai porsas on rehellinen sekasyöjä.

  Minä en ymmärrä, että miksi koirien pitäisi vetää porkkanoita naamariin, koska omistaja sattuu vihanneksista diggailemaan. Kannattaisi varmaan koiran tai kissan sijasta ottaa vaikka joku kani, marsu tai lammas pihalle, jos haluaa koko porukan oikeaoppisesti syöttää pelkillä kasvikunnan tuotteilla. Koira saattaa tulla toimeen kasviperäisillä valkuaisilla ja rasvoilla, mutta tosiasia on että eläinperäistä pitäisi aina olla valtaosa.

 2. Edit.

  Tämän päivän ns. koti – kissat ja -koirat periytyvät petoeläimistä.. Enkä ole koskaan tavannut kasvispohjaista petoeläintä.

 3. Mitä muuta kuin eläinrääkkäystä on syöttää lihan/sekasyöjäeläintä pelkällä kasvisruualla?
  Tältä osin kysymykseen on todellakin olemassa vastaus, hyvin yksinkertainenkin vielä.
  Hyvää eläimen ja luonnonsuojelua on suojella jokaisen eläinlajin luontaista elintapaa etenkin niinkin oleellisen asian kuin ruokavalion suhteen.
  Kasvissyöjäksi tasapäistäminen ei todellakaan ole sitä.

 4. Olen itse vegaani, mutta kissani syövät tietysti lihaa. Olen päätynyt niiden kohdalla ekologisimmaksi ja terveellisimmäksi vaihtoehdoksi katsomaani raakaruokintaan, jota myös luonnonmukaiseksi ruokinnaksi kutsutaan. Näin niiden ruokavalio koostuu siis kotimaisesta lihasta, ja vieläpä pääosin sellaisista eläimenosista, joita marketit eivät ihmisasiakkailleen myy, kuten broilerin sydämistä tai kauloista. Lisää tietoa lemmikin raakaruokinnasta löytää helposti netistä, suosittelen tutustumaan.

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi