Kuvituskuva

Millainen on päivän kemikaalicocktailisi?

kemikaaliMeistä jokainen sisältää todennäköisesti kymmeniä vaarallisia kemikaaleja. Ne joutuvat elimistöömme osin tahtomattamme ruuan, kalusteiden, kosmetiikan ja puhdistusaineiden kautta. Osa kemikaaleista on myrkyllisiä, osa hormonitoimintaa tai sikiönkehitystä häiritseviä aineita ja osa voi aiheuttaa syöpää niin ihmisille kuin muillekin eliöille.

Maailmassa on tällä hetkellä käytössä noin 100 000 kemikaalia. Suomeen tuodaan noin 30 000 vaarallista kemikaalia, jotka sisältävät noin 5 000 vaarallista ainetta. Myös jokainen meistä käyttää päivittäin jotakin kemianteollisuuden tuotteita, joko tietoisesti tai tiedostamatta.. Montaako eri kemikaalia ja hajustetta sinä käytät tietoisesti päivittäin? Montaako lannoitetta ja torjunta-ainetta on tarvittu päivällisesi valmistamiseen? Entä mitä palonestoaineita mahtaakaan sisältää tietokone, jolla selaat näitä sivuja? Tai nojatuolisi tekstiilipäällyste?

Kemikaaleista vaarallisimmat, joita on ainakin satoja ellei tuhansia, eivät hajoa ympäristössä, ja ne kertyvät herkästi elimistöön. Pysyvät haitalliset aineet kulkeutuvat pitkiä matkoja, ja esimerkiksi jääkarhuista on löydetty myrkyllisiä aineita.

Kemikaalien jäljittäminen omasta kodistakin on hankalaa, sillä useimmat kemikaalit eivät näy, haise tai maistu – eikä niitä ilmoiteta esimerkiksi huonekalujen tuoteluetteloissa. Omaan myrkkykuormitukseen voi onneksi kuitenkin hiukan vaikuttaa. Siivoamalla säännöllisesti huoneistoon kertyvää pölyä voi estää haitallisten aineiden kulkeutumisen elimistöön (ja samalla lisätä asumisviihtyvyyttä). Suosimalla luomua, välttämällä pinnoitettuja (esim. Teflon) ruuanlaittoastioita ja antibakteerista triklosaania sisältäviä tuotteita sekä valitsemalla hajustamattomia, hajoavia ja fosfaatittomia pesuaineita voi keventää omaa kemikaalikuormaansa.

Lisäksi kannattaa pohtia, mitkä muut kemiantuotteet ovat sellaisia, mitä ilman voisi tulla toimeen. Onko esimerkiksi hajuvesi välttämätöntä, tai tuoksuva pyykin huuhteluaine? Kotoisatkin kemikaalit pilaavat vesistöjä.  Vaikka osa niistä ei olekaan vaarallisia meille, niillä on usein merkitystä muiden eliöiden kannalta, myös kaukana kotoa.

Tagit: , ,

Kommentointi on suljettu.

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi