Kuvituskuva

Metsästäjä-keräilijä ostoksilla

Kirpputoreilla kiertely on ihanaa. Voisin tehdä sitä tuntikausia – ja teinkin taas viime viikolla, kun oli UFF:in alennuspäivät. Löysin muun muassa euroviisuihin (tai paremminkin The Arkiin) hurahtaneelle ystävälleni ruotsinsinisen huivin, jonka kulmia koristivat keltaiset tre kronor –kuviot (1 euro). Se veti puoleensa bändin poikien nimikirjoitukset ja Ruotsin television. Lisäksi poimin myös ihan oikeasti hyödyllisiä vaatteita, kuten teknisen juoksupaidan (3 euroa).

Mielenkiintoisten vaatteiden etsiskely vähemmän mielenkiintoisten joukosta tuottaa kummaa tyydytystä. Tavallisessa putiikissa käyminen on siihen verrattuna aivan liian helppoa ja siksi tylsää: vaatteet ovat värin, koon ja tyylin perusteella siististi ojennuksessa. Kirpparilla taas voi ihastua ainutlaatuiseen aarteeseen, joka ei mahdukaan ylle. Samanlaista mutta sopivan kokoista tuskin löytyy, mikä kuuluu pelin henkeen. Siksi jokainen löytö tuottaa riemua.

Vastaavaa löytämisen iloa koen sienessä: vaikka metsä pullistelee toinen toistaan sievempiä sieniä, vain jotkut lakit ovat syötävää sorttia. Ja niistäkin toisia ovat madot tai aika nakertaneet. Kun korissa lojuvien haperoiden seuraksi löytyy sammalen alta jäntevä kanttarelli tai puun juurelta muhkea herkkutatti, metsästäjä-keräilijä minussa villiintyy. Tulee himo loikkia kumisaappaat lotisten ja veitsi ojossa sienen luota sienen luo.

Ehkä tavallisia vaatekauppoja voisi verrata sienestykseen herkkusieniviljelmällä – tosi jännää, vai mitä. Kirpputoristelun ja sienestyksen nautittavuutta lisää myös tieto siitä, että ne ovat ympäristön kannalta pikemminkin hyviä kuin huonoja tekoja. Ainakin verrattuna vaihtoehtoisiin metsästys- ja keräilymenetelmiin.

Tagit: , , ,

1 kommentti

  1. Itse koen rajatonta riemua vastaavanlaisesta kulutusmaniasta, kutsen sinäkin. Suosin tosin laadukkaita hypermarketteja, jota säästävät sienimetsän vaivoilta.

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi