Kuvituskuva

Matkailu avartaa – miten käy ympäristön?

snorkkeliLentokoneella toiselle puolelle maapalloa hiilidioksidia pösötellen, kentältä ilmastoituun suurketjun loistohotelliin, päivät köllötellään metsikön alta raivatulla uimarannalla ja iltaisin vietetään aikaa paikallisia prostituoituja kuhisevassa discossa. Onko tämä a) ekoihmisen unelmaloma, b) eksoottisen kaukomaan asukkaan unelmaloma vaiko c) idea, jota ei kannata toteuttaa harkitsematta?

Ekologinen matkailu on ottamassa ensimmäisiä jalanjälkiään. Ekologinen matkailu tähtää turistirahojen kehittävään käyttöön: matkailun avulla voidaan esimerkiksi ylläpitää kansallispuistoja. Tavoitteena on tarjota myös sosiaalisesti kestäviä lomavaihtoehtoja ja varmistaa, että matkailu hyödyttää suuryhtiöiden sijasta paikallisia palveluntarjoajia.

Matkailijalle saatetaan tyrkyttää kaukomailla uhanalaisia tuliaisia norsunluusta, simpukkakoruista ja höyhenistä eläviin eläimiin. Vastuullinen matkailija selvittääkin ostostensa alkuperää.

Matkat toiselle maapallon reunalle vaativat useimmiten lentämistä, jolla on merkitystä ilmastonmuutoksen kannalta. Ilmastoystävällinen matkailija suosiikin maateitse matkustamista, ja kenties valitsee hiukan läheisemmän kohteen. Myös kotimaassa on mahtavia luonto- ja kulttuurikohteita ja mahdollisuuksia jopa luomumatkailuun! Urheiluhenkisempi voi valita esimerkiksi pyörän tai kanootin kulkuvälineeksi, ja katkos arkiseen aherrukseen on taattu. Hyvä mökkeilijä ja retkeilijä ottaa myös huomioon luonnon kestävyyden, muistaa jokamiehenoikeudet sekä varoo kuormittamasta vesistöjä pesuaineillaan.

Lomailu ei välttämättä vaadi matkailua. Arjesta voi irrottautua viettämällä aikaa myös kotiseudun luonnon ja kulttuuritarjonnan parissa, tapaamalla ystäviä ja vaikkapa järjestämällä juhlat.

Tagit:

Kommentointi on suljettu.

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi