Kuvituskuva

Luomua napaan

Heikosta taloustilanteesta huolimatta luomuruoan myynti ja tuotanto jatkoivat kasvuaan vuonna 2009 (Ruokatiedon uutiset). Ne, jotka ostavat luomua, eivät taloustilanteen muuttuessa välttämättä muuta tottumuksiaan.

Kuulun EU:n määritelmien mukaan köyhiin. Tuloni ovat yhtä kuin opintotuki. Ostan silti luomua lähes aina kun se on mahdollista. Välillä tuntuu hurjalta, kuinka suuri osa varoista voi mennä ruokaan, mutta toisaalta mikäpä olisi parempi kohde rahojen käytölle kuin oman kehon ravitseminen puhtaalla ja ympäristöystävällisellä ruoalla. En halua uusia tavaroita, alkoholia tai tupakkaa, vaan syödä terveellisesti.

Luomu tarkoittaa luonnonmukaista maataloutta. Luomumaataloudessa käytetään ympäristön omia toimintoja tuholaisten ja tautien hallinnassa, eikä synteettisiä torjunta-aineita, väkilannotteita, kasvuhormoneja, antibiootteja tai GMO-tekniikkaa käytetä.

Luomutuotteen valitseminen onkin paras keino varmistaa se, että ei tule syöneeksi geenimuunneltuja aineksia. Luomutuotteissa ei myöskään voi olla jäämiä myrkyllisistä torjunta-aineista, koska niitä ei käytetä. Tavanomaisessa maataloudessa tuotetun vaikkapa omenan kuoriminenkaan ei auta, sillä torjunta-aineet menevät ohuen kuoren läpi. Myös talvella kaupoissa on tarjolla ulkomaalaisia luomuvihanneksia, mutta luonnollisesti niiden sijaan kannattaa suosia kotimaisia luomujuureksia.

Luomutuotannossa suositaan uusiutuvia raaka-aineita ja kierrätystä – esimerkiksi osa luomutomaateista on pakattu samanlaiseen muovirasiaan kuin mitkä tahansa muutkin tomaatit, mutta luomutomaattien rasia onkin valmistettu biohajoavista ainesosista, ja sen voi laittaa kompostiin. Näin myös pakkauksien osalta luomussa on otettu ympäristö huomioon.

En halua tunkea kehooni ylimääräisiä kemikaaleja, joten ostan luomua aina, kun se on järkevää. Nykyisin melkein minkä tahansa tuotteen saa luomuna, ja hintaerot tavallisten tuotteiden keskimääräiseen hintaan pienenevät jatkuvasti.

Minun on ehkä hyvä puhua luomun suosimisesta, sillä minulla on halpa vuokra, en joudu käyttämään omaisuuksia jonkin sairauden hoitamiseen eikä minulla ole perhettä ruokittavana tai asuntolainaa maksettavana.

Silti uskon, että vaikka elämäntilanteeni muuttuisi, haluaisin edelleen suosia luomua. Onhan luomutuotteiden ostaminen kannanotto puhtaan ympäristön ja puhtaan ruoan puolesta, ja niillä molemmilla on vaikutusta paitsi elinympäristöömme myös omaan hyvinvointiimme.

Lue lisää luomusta:

http://uutiset.ruokatieto.fi/WebRoot/1043198/X_Uutislistaus_kaikki_tai_luokittain.aspx?id=1045173&Class=Luomu

http://www.luomu.fi/

Tagit: , , ,

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi