Kuvituskuva

Lentävä kiusaus

Ei, älkää enää painako lentotarjouksia lehteen! Älkää liimatko niitä ratikoiden kylkeen! En halua matkustaa Lontooseen (99 euroa) hengailemaan rokkiklubeille ja syömään ihanaa luomuruokaa. En varmasti halua mennä Kittilään (79 euroa) vapuksi hiihtelemään aurinkoisille hangille, vaikka Helsingissä ladulle ei ole päässyt lainkaan.

Oikeasti – haluaisin ihan hemmetisti. Ja sen lisäksi Prahaan pelaamaan salibandya, Islantiin ihmettelemään kuumia lähteitä sekä Japaniin katsomaan animaatioita.

Lentäminen on nykyään aivan liian halpaa ja houkuttelevaa. Rajoittava tekijä onkin työssäkäyvänä enemmän aika kuin raha. Opiskelijana tuli reissattua junalla ympäri Eurooppaa. Jos piti käydä Espanjassa, ostin reililipun. Matka Sevillaan ja takaisin maksoi jo silloin lähes kymmenen kertaa enemmän kuin halvimmat lennot. Mutta aika antoi mahdollisuuden pitää kiinni periaatteista.

Lentolakkoni piti monta vuotta. Viime aikoina olen kuitenkin yhä useammin painiskellut kiusausten ja itsekurin välillä. Jos salibandyjoukkue lähtee Prahaan turnaukseen, jäänkö todella pois kisakoneesta, koska en halua lentää? Jos lomaseura ei ole innostunut kotimaan matkailusta, lomailenko yksin?

Oma osuus yhden lentomatkan päästöistä tuntuu merkityksettömältä, vaikka samalla tiedän, ettei niin pitäisi ajatella. Junamatkailijana oli murheellista katsoa Lapissa eteläsuomalaisia, jotka lensivät parvittain pohjoiseen lumen perässä – ja samalla sulattivat lumia entisestään. Montakohan konetta enemmän lentää Lappiin nyt kuin kaksikymmentä vuotta sitten?

Kysyntä kasvaa, samalla kun jokainen voi ajatella, että lentäisi se kone ilman minuakin. Lentojen kasvihuonekaasupäästöt ovat kasvaneet nopeammin kuin minkään muun alan päästöt: ne ovat lähes kaksinkertaistuneet vuodesta 1990. Se uhkaa syödä ne saavutukset, joita päästökauppa on muilla aloilla tuonut.

Lennot tulevat EU:ssa mukaan päästökauppaan vuonna 2011. Lentolippuun tulee lisää hintaa arviolta parista eurosta muutamaan kymppiin. Se tuskin riittää suitsimaan meitä kurittomia kuluttajia. Viisas EU, leikkaa päästökiintiöitä jatkossa rajusti, koska useimmilla meistä ei ole riittävästi itsekuria vastustaa halpojen lentojen kiusausta.

Tagit: , ,

1 kommentti

  1. Toisaalta, jos on ”pakko” lähteä viikonlopun viettoon ulkomaille (kun lomaa on vain 5 päivää vuodessa tms., ja haluaa siitä kaiken irti pelkän kotisohvalla lojumisen sijasta), niin lienee kuitenkin ekologisempaa löytää Euroopasta kaikkea kivaa kuin lähteä vielä kauemmas kaukomaille…

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi