Kuvituskuva

Lentämättä olisit kokenut enemmän

lenskarinmoottoriJuna- ja bussimatkat ovat elämyksiä, varsinkin kun kyse on pidemmistä ulkomaanmatkoista. Matkan aikana ehdit näkemään kaupunkeja ja maaseutua, juttelemaan vierustoverin kanssa yhteisellä kielellä tai ilman, lukea kirjaa ja kuunnella musiikkia. Hidas matkustaminen on kiireen keskellä suorastaan hiljentymisen kokemus, jos muistaa ottaa mukaan muhkean tyynyn ja sopivan asenteen.

Kuitenkin moni valitsee lentämisen halpojen lippujen vuoksi. Lentoliput ovat kuitenkin halpoja, sillä kustannuksiin ei ole sisällytetty ympäristövaikutuksia. Päinvastoin. Lentoliikenne on pääsääntöisesti vapautettu polttoaineverosta ja usein arvonlisäverosta, eikä sitä koske edes ilmastonmuutosta kiihdyttäviä päästöjä rajoittava Kioton sopimus.

Lentäminen on liikennemuotona monin verroin haitallisempaa ilmastolle kuin maaliikenne, sillä lentäminen vie paljon fossiilista kerosiinia ja aiheuttaa sen vuoksi suuret hiilidioksidipäästöt henkilökilometriä kohti. Vertailun vuoksi: Jos saman yhtä kilowattituntia vastaavan polttoainemäärän käyttää eri kulkumuotoihin, pääsee lentokoneella pörräämään 0,7 km, henkilöautolla 0,8-1,7 km, bussilla 5-10 km ja junalla 10-20 km (lähde: Ilmasto.org). Tehokkaana ja nopeana pidetty lentoliikenne onkin siis tehotonta hiilidioksidin tupruttelua.

(Ainoa liikennemuoto, joka voi edes haastaa lentoliikennettä tehottomuudellaan ja päästöillään, ovat vesiliikenteen turbopika-alukset ja autolautat. Jos ei halua uimaan, kannattaa valita autolautta pika-aluksen sijaan (ja jättää meribuffetin kaukaa raahatut katkaravut syömättä.)

Mikäli lentämistä ei voi välttää tai se on hankalaa, voi hiilidioksidipäästöjään neutraloida tukemalla erilaisia metsitys- ja energiansäästöhankkeita. Mukavia juna- ja bussimatkakokemuksia ei kuitenkaan pystytä millään korvaamaan.
• Tarkkoja laskelmia kaipaavat löytävät hakemansa VTT:n Lipasto –tietokannasta
• Hitaan ja kokemuksekkaan matkustamisen saitti www.slowtravel.nu. Jaa kokemuksesi!

Tagit: , ,

Kommentointi on suljettu.

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi