Kuvituskuva

Lelutehtaiden karu arki

Maailman suurimmat lelutehtailijat, Wal-mart, Mattel, McDonalds, KFC, Dollar General ja MFA vakuuttelevat, että he ovat sitoutuneet vastuulliseen tuotantoon. Väitteiden tukena ovat seurantaohjelmat, jotka valvovat työläisten arkea idän lelutehtailla. Ohjelmien tarkoituksena on vakuuttaa ostajat tuotannon eettisyydestä. Todellisuudessa yhtiöiden törkyinen toiminta ei välttämättä kestä kriittisempää tarkastelua.

Kiina tuottaa 75% kaikista maailman leluista. Kiinassa on keskimäärin 8000 lelutehdasta, jotka palkkaavat noin 3,5 miljoonaa työläistä. Arviolta 65% vientileluista tulee Guangdongin provinssista, Etelä-Kiinasta. Tuotanto kasvaa koko ajan: pelkästään vuoden 2005 seitsemänä ensimmäisenä kuukautena alueelle perustettiin 301 uutta tehdasta. Vuonna 2005 vientituotto Guangdongin lelutehtailta oli 4,25 miljardia dollaria.

Riippumattomat tutkimukset paljastavat todellisuuden

Uusin vuonna 2007 China Labout Watchin julkaisema raportti kahdeksalta Guangdongin alueen lelutehtaalta kertoo niiden karusta arjesta. Esimerkiksi Shenzhenin lelutehdas Pearl Tower suosii erityisesti naistyöläisiä ja palkkaa myös alle kuusitoistavuotiaita kesätyöläisiä. Ensimmäisenä työpäivänä uusi työntekijä saa kopion työsopimuksesta, mutta pian käy ilmi, että sopimuksessa mainituista eläkkeistä, työttömyyskorvauksista ja äitiyskorvauksista nauttii ainoastaan tehtaan johto.

Työpäivä kestää virallisesti kahdeksasta puoli kuuteen, välissä on 1,5 tunnin ruokatauko. Ylityöt ovat kuitenkin tällä tehtaalla pakollisia, ja työpäivä jatkuu aina yhdeksään saakka. Koska työntekijät työskentelevät urakkapalkalla, venyvät päivät yhteentoista. Tuotteiden kokoaminen voi jatkua vielä yöllä asuntolan sängyssä.

Palkallisia vapaapäiviä ei ole. Mikäli työntekijä myöhästyy, rikkoo tehtaan säännöksiä, unohtaa työvaatteet tai ei pääse työtavoitteeseen, palkkaa leikataan. Vakuutusta työtapaturmien varalle ei ole, ja onnettomuustapauksissa tehdas vetäytyy kaikesta vastuusta. Tehdas veloittaa myös asumisesta ja ruokailusta. Ammattiyhdistystä tai työttömyysturvaa ei ole.

Lelun hinnasta alle prosentti sen tekijöille

Tehtaiden kiinailmiötä ajaa leluyhtiöiden vaatima halpa hinta. Tehtaat ja välittäjät joutuvat hyväksymään yhtiöiden tarjoukset, ja ensimmäinen jousto rahan säästössä otetaan tehdastyöläisten oloista. Leluyhtiöt hajauttavat ostonsa useisiin tehtaisiin, jolloin tehtaassa ilmenevät ongelmat voidaan aina sälyttää myös muiden ostajien harteille ja syytöksistä on helpompi livetä.

Lelujen hinnasta vain murto-osa jää sen valmistavalle työläiselle. Vastuullinen kuluttaja harkitseekin tarkkaan halpatuontimaidesta peräisin olevien tuotteiden ostamista.

Eini Pesälä

Lisätietoja: www.chinalabourwatch.org

Tagit: , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi