Kuvituskuva

Lainaaminen – uusi ostaminen?

Vauvan tulon myötä kotiimme on ilmaantunut monenlaista vauvatavaraa, ja pienen asuntomme kaapit ja varasto alkavat pullistella uhkaavasti. Olen huomannut, että iso osa tavaroistani on sinänsä hyödyllistä kamaa, mutta käytössä todella harvoin.

Hyvä esimerkki on ratsastukseen tarkoitettu turvaliivi. Ostin sen, kun olin lähdössä viettämään toista kertaa maastoratsastusviikonloppua eräälle tallille. Edellisellä kerralla olin puristanut satulannuppia rystyset valkoisina tuulen vonkuessa korvissa. Turvaliivi tuntui hyvältä idealta. Liivi osoittautui oikein laadukkaaksi, vaikka en pudonnutkaan. Nyt se on lojunut kellarivarastossa käyttämättömänä yli vuoden.

Hoksasin, että liivi on mainio esimerkki tavarasta, jonka pitäisi olla yleisesti lainattavissa. Se on tarpeen harvoin, mutta silloin, kun sitä tarvitsee, se on tärkeä. Se ei myöskään sanottavasti kulu käytössä. Eipä muuta kuin lainausmahdollisuuksia tutkimaan.

Voisin tarjota liiviä lainaksi ainakin Kuinoma-lainauspalvelussa. Se vaikuttaakin kerrassaan mainiolta palvelulta. Kuinomassa on mahdollista pyytää lainasta myös pieni korvaus. Harmi, ettei palvelu ilmeisesti ole kovin käytetty. Ratsastustarvikkeita siellä ei tarjoa eikä kysele vielä kukaan.

Törmäsin myös uuteen tavaranlainauspalveluun. Suomalaistaustainen SharePals on globaalisti toimiva lainaamisen verkkopalvelu. Lainauspalvelut kuuluvat samaan perheeseen tavaranvaihtoa ja -lahjoittamista helpottavien palveluiden, kuten Netcyclerin kanssa. Ilmiöperhettä kutsutaan nimellä yhteisöllinen kuluttaminen.

Toivon kovasti, että siitä tulee iso ilmiö. Lainaamisen yleistyminen ratkaisisi monia ongelmia: rahaa säästyisi, tavara ei pääsisi valtaamaan koteja ja ihmiset tutustuisivat toisiinsa.
Joten tuumasta toimeen. Aion laittaa turvaliivini tarjolle ainakin Kuinomaan.

Tagit: ,

13 kommenttia

 1. Minulla on Kuinomassa ollut ompelukone lainattavana, ja kyllä se muutamalle on kelvannutkin pientä korvausta vastaan. Nyt olen unohtanut laittaa sen takaisin tarjolle: tässä välissä asuin ulkomailla, joten en tietysti voinut laitetta lainata. Pitääpä aktivoitua!

  Veljeni on Kuinoman kautta sekä lainannut muille että lainannut itse aika aktiivisesti mm. vaeltamiseen tarvittavaa välineistöä.

  Suositukset siis täältä lainaamiseen, luulisi turvaliivin kelpaavan monille!

 2. Itse käytän Netcycleria todella aktiivisesti, mutta joku lainauspalvelu olisi minullakin hakusessa. Aikapankkitoiminta liippaa aika lähelle (http://stadinaikapankki.wordpress.com/), siellä on joillakin myös tavaraa tarjolla lainattavaksi, vaikka pääasiassa tarjotaankin palveluita.

 3. Toki lainaaminen sinänsä olisi ihanteellista juuri tuollaisissa ”once in a life time” -hankinnoissa, joille jo ostettaessa tietää olevan käyttöä vain sen kerran. Vaatii kyllä suurta luottamista antaa tavaransa lainaan tuntemattomalle, joka ei välttämättä kunnioita sitä samalla tavalla, kuin sinä, joka olet siitä maksanut. Tietenkin, jos olisi jonkinlainen takausmalli, että jos tavaralle tapahtuu jotain, niin korvauksia kehiin.

  Aika usein tosin tilanteissa, joissa tarvittaisiin jotain varustetta esim. harrastuksessa, sellaisen pystyy vuokraamaan.

  Mieti, ennen kuin ostat jotain, onko sinulla sille käyttöä vielä vaikka vuoden kuluttua. Kyllä yleensä jollakin tuttavallasi on tarvittava väline, joka liikenee lainaa hetkeksi.

 4. Hieno idea josta en ollut oikeastaan aiemmin kuullut. Tuon yleistyminen olisi loistava juttu. Jokaisella olisi jotakin tavaraa laittaa lainattavaksi ja vaikka mitä olisi viisaampi lainata kuin ostaa. Rajottaisi turhaa kulutusta. Hieno idea josta täytyy itsekin ottaa lisää selvää :)

 5. Marikoo, kiva kuulla, että Kuinoma toimii hyvin.
  Nelli, kiitos vinkistä. Täytyypä tutustua myös Stadin aikapankin lainausominaisuuksiin.

 6. Minun mielestäni lainaus on erittäin hyvä esimerkki siitä ettemme tarvitse yhtä tavaraa joka päivä ja vain itselläni. Toinen juttu tähän liittyen on vaatteiden lainailu/vaihto. Itse lainailen ja vaihtelen tavaroita sukulaiseni ja ystävien kanssa, ja en ollutkaan edes kuullut noista lainauspalveluista ja kuulostaa hyvälle, pitää ottaa selvää ! :) kiitos

 7. Vähän olisi hyvä tommonen ”vaihtoliike” joka kaupungissa, ei tarvitsisi aina ostaa uutta kirjaa/vaatteita vaan lainaisi ja jos ei palauta joutuisi maksamaan sen ja vaatteet pitäisi pestä aina ennen palautusta. :)

 8. Mielestäni tuo kuulostaa mahtavalta! Olisi todella hienoa jos tälläinen toiminta yleistyisi Suomessa. Minullakin olisi paljon tavaraa mitä voisin lainata muille. Kysymyksenä on pitäisikö lainaaja tavarani kunnossa. Lainatessa pitäisi ainakin sopia,että jos tavara ei tule takaisin samassa kunnossa kun se olikin niin lainaajan pitäisi korvata se. Lainaamisesta ottaisin myös muutaman euron korvausta. Sukulaisten ja ystävien kanssa vaihteleminen olisi varmasti turvallisempi tapa. Sitä suosittelen kaikille ! :)

 9. Hyvä olisi! Ei tarvitsisi ostaa turhaan uuta jos ei olisi tavaralle pitkää tarvetta.Ei tarvitsisi kuluttaa ympäristöä tai muuta. joka kaupunkiin :D

 10. Itselläkin lojuu kaapissa monia esim harrastuksiin liittyviä varusteita ja välineitä joita en tosiaankaan tarvitse usein ja jotka antaisin mielelläni lainaan! Ratsastukseenkin liittyviä tarvikkeita tuli harrastus vuosina hankittua jos jonkinmoista ja nyt kun en enää aktiivisesti lajia harrasta, ovat tarvikkeet tyhjäpanttina suurimman osan ajasta. Myydä en niitä halua sillä niille on kyllä joskus käyttöä, muttei usein. Itselläkin olisi joskus tarvetta esim urheiluvälineisiin, joita ei kuitenkaan haluaisi ostaa kun tietää ettei niille ole jatkuvaa käyttöä. Tuttujen kesken tulee toki sillointällöin tavaroita lainailtuakin, mutta en ole koskaan kuullut tuommoisesta lainauspalvelusta, tosi hieno idea! Toivon totisesti että se yleistyisi ja aion kyllä tutustua asiaan tarkemmin nyt kun tuollaisesta sain kuulla. :)

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi