Kuvituskuva

Lahjaton joulu?

Meidän suvussa sovittiin vuosia sitten, että jouluna ei anneta lahjoja. Moni kyselee minulta, toimiiko se ihan oikeasti. Ei se aluksi tahtonutkaan onnistua. Vaikka pelisäännöt olivat selvät, aina joku halusi muistaa pienillä lahjoilla. Ja muita nolotti, ettei itsellä ollut antaa mitään.

Muutamana viime jouluna sopimuksesta on pidetty kiinni – ja kaikki ovat olleet tyytyväisiä. Lahjojen sijasta tuodaan jouluruokaa yhteiseen pöytään. Jouluillallisesta on muodostunut kohokohta, jonka valmisteluun käytetään lahjojen hankkimisesta säästynyttä aikaa, ehkä myös rahaa. Järjestely onnistuu hyvin, koska suvussa ei ole pieniä lapsia.

Ankeaa? En sanoisi. Tunnelma on lämmin ja leppoisa ilman lahjojakin. Aikuiset ovat lähinnä helpottuneita välttyessään koko lahjarumbalta.

Ehkä lapsetkaan eivät kaipaa kasapäin paketteja. Nyt jo aikuinen ystäväni kertoi, että hänen vanhempansa pelkäsivät ainoan lapsensa pilallehemmottelua niin paljon, että rajoittivat joululahjojen määrän kolmeen. Siis koko suku sai antaa lapselle yhteensä kolme lahjaa. Vuoro ymmärtääkseni kiersi isovanhemmilta ja enoilta toisille.

Ystäväni serkut ovat kertoneet myöhemmin, että he avasivat omia lahjaröykkiöitään salaa vaatekaapissa ja säälivät serkkupoloaan. Kolmen paketin ressukka ei itse muista lainkaan, että olisi saanut jotenkin niukasti joululahjoja. Joulut olivat onnellisia – ja lahjat toivottuja.

Tagit: , ,

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi