Kuvituskuva

Kokemuksia ekopaastosta

Suomen evankelisluterilaisen kirkon, Suomen ympäristökeskuksen ja Suomen Ekumeenisen Neuvoston yhteinen Ekopaasto-kampanja alkoi helmikuun lopussa. Tein itsekin heti kampanjan aluksi oman ekopaastolupaukseni.

Kampanjan tarkoitus on kannustaa tavallisia suomalaisia pohtimaan, miten omilla arjen valinnoilla voi vaikuttaa hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen, ja mitä hiljentyminen ja kohtuullisuus omassa elämässä merkitsevät.

Suosittelen ekopaastoa lämpimästi kaikille ylikulutusähkystä kärsiville. Maapallo tarvitsee sitä. Maailman seitsemän miljardia ihmistä kun kuluttaa tällä hetkellä lähes 1,5 maapallon resurssit. Ylikulutuspäivää, jolloin ihmiskunta oli käyttänyt kaikki vuoden aikana maapallon tuottamat uusiutuvat luonnonvarat, vietettiin vuonna 2011 jo syyskuun lopussa. Loppuvuosi elettiin velaksi.

Laurence C. Smith arvioi kirjassaan Uusi pohjoinen maailma vuonna 2050, että vuonna 2050 ennustettu yli yhdeksän miljardin väkiluku vastaa länsimaisella kulutustasolla 105 miljardia ihmistä.

Mikä sitten voisi olla oma ekopaastolupaus? Itse olin ekopaastosivuston leikkimielisen testin mukaan Himopaastoaja: ”Olen himopaastoaja! Vain ehdottomuudella saadaan tuloksia aikaan. Periksi ei anneta, ennen kun sydänkäyrä on suora.”

Käytän jo ekoenergiaa, liikun kesät talvet polkupyörällä, olen vegaani ja pyrin muutenkin elämään vapaana kulutuksesta. Olen siis toteuttanut omassa elämässäni jo enemmän tai vähemmät kaikki mahdolliset vinkit, joita Ekopaasto-sivustolla oli kattavasti asumisen, liikkumisen, ruoan ja kuluttamisen suhteen listattu.

Itse lupasin kuitenkin, että en osta 22.2.-8.4.2012 välisenä aikana yhtään tavaraa, esinettä tai vaatetta.

Miten ekopaasto on tältä pohjalta sujunut? Yllättävän helposti. Oma arkeni ja elämäntapani kun on aika kaukana tavarakeskeisestä kuluttamisesta. Toki olen ostanut ruokaa ja käyttänyt rahaa myös jonkin verran liikkumiseen ja palveluihin. Sen sijaan tavaroita, esineitä tai vaatteita en ole hankkinut lainkaan.

Ilman ekopaastoa olisin ostanut todennäköisesti muutaman kirjan. Lisäksi olen himoinnut hiukan iPadin hankkimista. Nämä hankinnat olen kuitenkin jättänyt tekemättä ekopaastoon vedoten. Kun paasto on ohi, saattaa joitain kirjahankintoja tulla tehtyä ja kyllähän niitä vaatteitakin aika ajoin tarvitaan. Siitä huolimatta itse kunkin kannattaa miettiä omaa ylikulutusta ja vähentää luonnonvarojen kohtuutonta ahmimista niin pian kuin mahdollista.

Tagit: , ,

1 kommentti

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi