Kuvituskuva

Kirpputoreja ostoskeskuksiin!

Inhoan vaatteiden ostamista. Vasta sitten, kun seuraavana päivänä on juhlat, tärkeä työhaastattelu tai jokin muu pakottava syy, onnistun raahautumaan vaateostoksille. Vaatteiden suhteen olen siis aina liikkeellä viime tingassa. Silloin huomaan, ettei minulla ole ”aikaa” tehdä niin vastuullisia ostoksia kuin haluaisin.

Tiedän, että tämä on vain tyhmä tekosyy, sillä kiire on ihan omaa aikaansaannostani. Silti mieleen herää kysymys, mikseivät ekologiset valinnat ole niitä, joihin kiireessä olisi nopeinta ja vaivattominta turvautua?

Kun pitää löytää uusi vaate nopeasti, suunnistan lähimpään ostoskeskukseen. Sieltä valikoimien runsaudesta on pakko löytyä edes yksi vaate, joka istuu edes jotenkuten ja on siedettävän näköinen. Mielummin ostaisin kuitenkin vaatteeni käytettynä. Voi että kun olisi kätevää, jos jokaisessa ostoskeskuksessa olisi aina myös muutama kirpputori! Vaan ei, ne sijaitsevat yleensä vähän syrjemmässä. Sama muuten pätee moneen muuhunkin tuoteryhmään. Esimerkiksi huonekaluliikkeiden keskittymissä ei käytettyjen huonekalujen kirpputoreja näy (ainakaan pääkaupunkiseudulla).

Suosisin myös mielelläni vaatemerkkejä, jotka panostavat ekologiseen ja sosiaalisen kestävyyteen. Mutta usein sellaisiakaan ei löydä ostoskeskuksista, vaan pitäisi etsiytyä keskustan pieniin kivijalkamyymälöihin. Ostoskeskuksessa tyypillisin vaihtoehto on muutaman euron t-paita ”made in Bangladesh” ja vaatteesta näkee heti, ettei se kauaa kestä ehjänä ja siistinä. Hieman vahvempaa kangasta ja huolellisempaa ompelutyötä saa joistain liikkeistä, mutta paidassa lukee edelleen sama mieltä vaivaava alkuperämerkintä.

Kestävämmät vaihtoehdot ja niitä tarjoavat kaupat ovat siis jo fyysisesti usein sijoitettu eri paikkaan kuin valtavirran myymälät. Taloustieteilijä varmaan selittäisi, että kestävämmät vaihtoehdot ovat edelleen marginaalisia ja niiden markkinat ovat niin pieniä, ettei näillä yrityksillä ole varaa maksaa ostoskeskusten kalliita liiketilavuokria. Tämä voi olla totta.

En silti malta olla pohtimatta, miten tämä vaikuttaa ihmisten mielikuviin siitä, mikä on ”tavallista”. Jos vihreät ja reilut vaihtoehdot eivät ole muiden rinnalla, mielletäänkö ne oudoiksi, vaikeasti lähestyttäviksi ja erityistä vaivaa vaativiksi? Ovatko ne samalla viivalla ja yhtä realistisia vaihtoehtoja kuin muut? Kun nämä vaihtoehdot löytyvät keskeisten kauppapaikkojen ulkopuolelta, on monelle ehkä liian helppo unohtaa, että niitä on olemassakaan.

Toisaalta voi arvailla, vaikuttaisiko luomujen, reilujen ja second hand -vaihtoehtojen asettuminen ostoskeskuksiin näkyville paikoille jotenkin siihen, millaisena muut tuotteet ja liikkeet nähdään. Valitettavasti on kai niin, että suuri osa kauppojen tuotevalikoimasta on ”epäreilua kauppaa”, vaikkei sillä samanlaista virallista merkkiä olekaan kuin vastinparillaan reilulla kaupalla. Tulisiko tästä ilmeisempää ihmisille ja alkaisiko useampi kyseenalaistaa omia valintojaan? Vai sivuuttaisivatko ihmiset uudet vaihtoehdot liian kalliina? Ehkä joku edes alkaisi ihmetellä, miksi ihmeessä ei-luomut ja epäreilut vaihtoehdot ovat halvempia, vaikka ne käyvät maailmalle paljon kalliimmaksi…

Kirpputoreja ei voisi ainakaan hinnan perusteella sivuuttaa. Jos kirpputorit siis löytäisivät tiensä ostoskeskuksiin, voisi käytetyistä vaatteista ja tavaroista tulla yhä merkittävämpi vaihtoehto uusien tuotteiden hankkimiselle.

Ennen kuin ostoskeskusten myymälävalikoima kokee vihreän mullistuksen, täytyy kai yrittää ennakoida ja suunnitella vaateostokseni järkevämmin. Silloin jäisi aikaa kierrellä kirpputoreja ja poiketa tutustumaan vastuullisuuteen erityisesti panostavien yritysten valikoimiin.

Tagit: , , ,

3 kommenttia

 1. […] Liisa Haapanen kaipaa lisää kirpputoreja ja ekologisia tuotteita myyviä kauppoja kauppakeskuksiin: “Kestävämmät vaihtoehdot ja niitä tarjoavat kaupat ovat siis jo fyysisesti usein sijoitettu eri paikkaan kuin valtavirran myymälät. Taloustieteilijä varmaan selittäisi, että kestävämmät vaihtoehdot ovat edelleen marginaalisia ja niiden markkinat ovat niin pieniä, ettei näillä yrityksillä ole varaa maksaa ostoskeskusten kalliita liiketilavuokria. Tämä voi olla totta. […]

 2. Ainakin vähän pienemmistä ostoskeskuksista löytyy usein. Helsingissä esim. Malmin liikekeskyttymästä löytyy Pöytäparkki, UFF sekä Pelastusarmeijakin alle viiden minuutin kävelyllä(eri rakennus heti vieressä, toisella puolen keskeistä toria), sekä Malmintorin kirppis (parkkihallikirppari). Vuosaaren columbuksessa on UFF heti Citymarketin vieressä :), samoin Itäkeskukseta löytyy UFF hyvältä paikalta, lähellä on Puhos-ostarilla myös Fida.

  Laitoin vaan esimerkiksi, jos jotakuta vaikka auttais löytämään helpommin.
  Erityisesti noissa Columbuksen ja Malmin UFFeissa eksyy sisään moni, joka muuten ostais ehkä ketjuliikkeiden valikoimasta (ei etsi erikoisuuksia yms) mutta helpon sijainnin takia eksyy ostoksille. (tässä en ota kantaa hintatasoon yms.)

  • Kiitos kommentista! Hienoa, että tällaisiakin tapauksia löytyy. Tilanne ei siis ole niin synkkä, kuin ajattelin. :) Milloinkohan saataisiin kirpputoreja esim. Forumiin ja Kamppiin sisälle ja keskeille paikalle…?
   -Liisa

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi