Kuvituskuva

Kasvisruokaa köyhälle

Kirkko ja Kaupunki-lehdessä oli juttu työssäkäyvien köyhyydestä. Suomessa elää paljon ihmisiä, joiden rahat eivät palkansaannista huolimatta meinaa riittää ruokaan. Jutussa haastateltu pienituloinen Jarmo Åsnabrygg kertoo:

Ostamme aina halvinta mahdollista; jauhelihaa, kanasuikaleita, juhlapäivinä metvurstipaketin tai kinkkua. Kurkkua, tomaatteja ja banaaneja syömme myös.

Köyhyys on valtavan surullinen asia, ja näiden lauseiden lukeminen kasvatti surun tunnetta entisestään. Jauhelihaa, kanaa, tomaatteja – nuohan ovat valtavan kalliita ruokia! Eikö kukaan ole kertonut vähien varojensa kanssa sinnittelevälle siivoojaparalle, miten helppoa jauheliha on korvata tummalla soijarouheella, joka on edullista ja kaiken lisäksi säilyy kuivatuotteena kaapissa pitkään? Kuka neuvoisi köyhää käyttämään vähät killinkinsä tehokkaammin?

Tomaatit ja kurkut kallistuvat talvea kohti mennessä, ja vitamiinitarpeet kannattaakin täyttää niillä tuorevihanneksilla, jotka kulloinkin ovat sesonkituotteina – nyt syksyllä vaikkapa kaalilla. Banaaneilla ja muilla tuontihedelmillä herkuttelua edullisempaa on kerätä kesällä pakastin täyteen kotimaisia marjoja ja napostella niitä talven mittaan. Omenoita on monella nyt syksyllä puutarhassaan liikaakin, ja esimerkiksi aviomiehelleni hänen työkaverinsa lahjoitti niitä ison säkillisen. Omenat säilyvät talveen vaikkapa kuivaamalla tai hilloamalla.

Huippuedullista kotimaista ruokaa ovat juurekset, joista ehdoton suosikkini on kauniinvärinen ja maukas punajuuri. Proteiineja edulliseen kasvisruokaan saadaan soijarouheen lisäksi erilaisista pavuista, jotka tulevat edullisiksi säilykkeinäkin, mutta jotka kuivatuotteina ovat suorastaan superhalpaa sapuskaa.

Olen aina ihmetellyt valitusta siitä, miten kasviksia syötäisiin kyllä enemmän, jos ne olisivat edullisempia. Vihannesosastoltahan löytyy tuotteita ihan joka hintaluokasta! Toki toivoisin, että eläinystävällistä ruokavaliota tuettaisiin hinnoissakin, mutta ei näilläkään hinnoilla köyhän kannata mielestäni kävellä suoraan lihatiskille.

Ongelmana taitaa olla se, ettei vähillä varoilla sinnittelevillä, arjen uuvuttamilla ihmisillä ole voimia kyseenalaistaa ruokatottumuksiaan, saati sitten opetella aivan uudenlaisia kokkaustapoja. Ehkä ympäristöjärjestöt voisivat tuottaa edullisen kasvisruuan iloista kertovan reseptilehtisen, jota jaettaisiin sosiaaliapua tarjoavissa pisteissä? Taloudellisen tilanteen tiukentuessa tällaiselle olisi taatusti kysyntää.

Toisaalta on ikävää profiloida kasvisruoka köyhien ruuaksi, mutta ekologisista ja eettisistä näkökulmista katsottuna lihan tulisikin olla vain harvoin saatavissa olevaa, kallista luksusta. Kasvisruokaan tottunut ei tuota ”ylellisyyttä” kaipaa edes juhlapäivinä, niin monta herkullista kasvisreseptiä odottaa vielä kokeilua kaapissa ja netin uumenissa!

P.S. Hyviä kasvisreseptejä löytyy esim. uudesta ruokasivusto Mindosta!

Tagit: , , , ,

4 kommenttia

  1. […] Nelli toivoo, että pienituloisia ihmisiä opastettaisiin monipuoliseen ja edulliseen kasvisruokailuun jo rahansäästön vuoksi: “Vihannesosastoltahan löytyy tuotteita ihan joka hintaluokasta! Toki toivoisin, että eläinystävällistä ruokavaliota tuettaisiin hinnoissakin, mutta ei näilläkään hinnoilla köyhän kannata mielestäni kävellä suoraan lihatiskille. […]

  2. Artikkeli on täyttä asiaa.

    Kerran keskustelin yhden tuttuni kanssa ruoan hinnasta. Sanoi lopettaneensa sivariksi ryhdyttyään kasvissyönnin kalleuden takia. Ei ihan selvinnyt mitä tuo kaveri oikein söi, halloumia monta pakettia sahramikastikkeessa varmaan.

    Itse ainakin olen alittanut oman budjettini roimasti. Tällä hetkellä ruokaan menee sellaista ~100-130€ kuussa, tähän on laskettu myös palautumis- ja proteiinijuomajauheet joita urheilijana käytän päivittäin.

  3. Nyt oikeasti vähän järkeä käteen siinä, miten köyhiä syyllistetään ruokalutottumuksista. Nyt sitten jokaisen köyhän pitäisi alkaa kasvissyöjäksi, koska liha ja muut ylellisyystuotteet on varattu rikkaille. Tajuatko yhtään miten holhoavalta tekstisi kuulostaa?! Yleensä noin isot ruokavalioon kohdistuvat muutokset tarvitsevat onnistuakseen itsekuria ja roppakaupalla sisäistä motivaatiota. Ei sitä että joku ”parempi ihminen” tulee neuvomaan ylhäältä päin miten nyt on vain pakko luopua lihasta, koska sehän on ihan liian kallista ruokaa köyhille. Pitäisiköhän sinun itse kokeilla luopua elämäsi ylellisyyksistä vaikka vuodeksi (ei kahvia, teetä, meikkejä, ryhmäliikuntaa, lomamatkoja, lehtiä jne.) ennen kuin alat muita neuvomaan. En usko että pystyisit siihen. Itsemääräämisoikeus myös kuluttamisessa on tärkeää.

    PS: Olen itse ollut kasvissyöjä muutaman vuoden ja nykyäänkin syön kasvisten lisäksi vain kalaa, mutta jumalauta miten vihaiseksi tulen siitä, miten moralisoivasti köyhien kuluttamiseen suhtaudutaan. Nyt sitten kahvin ja karkin lisäksi pitäisi köyhiltä viedä liha ja tomaatitkin. Kirjoituksesi oli ankea, ei millään tavalla rohkaiseva. Ihan kokoomustasoa eli ala-arvoista besserwisseröintiä köyhien tilanteeseen, johon sinulla ei taida olla mitään kosketusta. Pitäisikö köyhien kännykän käyttökin kieltää tai vaikka hiusten värjääminen? Parempi vielä: pistetään heidän pukeutumaan ituhippien ankeisiin juuttisäkkeihin ja säästetään saippuassa – kyllähän ne hiukset siitä itsestään rastoittuvat, tyylihän sekin on. Vesi vanhin voitehista.

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi