Kulutus.fi
Kuva: Christer Nuutinen
Kuvituskuva

Karkota lahjastressi!

Joulu. Äitienpäivä. Isänpäivä. Synttärit. Häät. Valmistujaiset. Ystävänpäivä. Nimipäivä. Tupaantuliaiset. Ristiäiset. Oma lapsi, puoliso, äiti, isä, serkku. Opettaja. Kumminkaima.

Me annamme paljon lahjoja. Monenlaisista syistä ja monenlaisille tyypeille. Syyt ovat aina hyviä, eihän mikään ilahduta toista enemmän kuin lahja! Lahjan saaja puolestaan vaihtelee rakkaimmasta puolituttuun.

Kävimme haastattelemassa julkisuuden henkilöitä viime syksynä HSY:n Kiitos kun lajittelet -kampanjoinnin myötä. Yksi haastateltavista oli presidentti Tarja Halonen, jonka kanssa pistäydyimme viime joulun alla Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksessa. Presidentti Halosen mukaan ”Ensimmäinen ostos on aina se ratkaiseva ostos.”

Näinhän se on. Ostohetkellä tehdään se päätös, joka näkyy eettisenä, ekologisena ja taloudellisena valintana niin kotona kuin globaalisti. Presidentti jatkaa: ”Se on hienoa jos kierrätät, se on ikään kuin puoli syntiä.”

Onko kuluttaminen, vaikkapa joululahjojen ostaminen, sitten täysin synnillistä ja tuomittavaa toimintaa? Voiko kestävällä tavalla toimiva ihminen hankkia lahjoja ensinkään? Tuijotammeko vain aattona synkin mielin kuusenrankaa, jonka alla ei ole edes sitä pehmeää pakettia?

No ei tietenkään! Lahjassa, edes tavaralahjassa, ei ole mitään vikaa, jos se on saajansa toivoma ja vielä kestäväkin. Aikuiselle, ja lapselle, voi hankkia vaikka kirjan, jos saaja on lukuihmisiä. Ja jos saaja ei halua kirjaa itselleen, voi ostaa e-kirjan. Aamutossut tai pyjama ovat loistava valinta, jos ne menevät tarpeeseen. Tossuitta tassutteleva nakunukkuja ei kyseisistä paketeista niinkään ilahdu.

Lapset saattavat toivoa kaikenlaista tavaraa ”maan ja taivaan väliltä”. Maalaisjärkeä kannattaa kuitenkin käyttää myös tässä: toivotun lisäksi kestävä ja mahdollisesti jopa kierrätetty yllätys on loistava valinta. Monet lelut ja kirjat kestävät käyttöä vuosi toisensa jälkeen.

Ja sitten on aina olemassa vaihtoehto tavaralle. Lahjaksi voi antaa myös palveluja, aikaa ja hyvää mieltä ja samalla itse asiassa vähentää syntyvän jätteen määrää. Lahjan ei myöskään tarvitse olla kallis ollakseen arvokas ja toisaalta kalliskin lahja voi olla ympäristöä säästävä. Miltä sinusta kuulostaisi, jos pukinkontista löytyisi esimerkiksi lahjakortti hemmotteluhoitoon, romanttinen ilta, konserttiliput tai lenkkiseuraa? Lisää lahjavinkkejä löytyy HSY:n Anna jotain muuta -sivulta.

Presidentti Halosen kiteyttää: ”Ihminen ei muodostu kuluttamisesta, ihminen muodostuu siitä mitä on korvien välissä ja sydämessä.”

Rentoa joulua kaikille!

Mia Tarvainen, ympäristöasiantuntija, Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY

Tagit: ,

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi