Kuvituskuva

Kaksi kuvaa joulusta

Jouluja on varmasti yhtä monenlaisia kuin sen viettäjiäkin. Kuitenkin kaksi keskenään ristiriitaista kuvaa joulusta tuntuu nousevan joka vuosi esiin: yltäkylläinen kulutusjuhla ja kohtuullinen joulu, jolloin hiljennytään olemaan yhdessä läheisten kanssa.

Erityisesti kohtuulliseen jouluun liitetään mielikuva aitoudesta. Se on sydämistämme löytyvä joulu, jota ei ole peitetty kaupallisen rihkaman alle ja jota joulustressi ei tukahduta. Monet vannovatkin kohtuullisen joulun nimiin.

Mutta miksi sitten joka vuosi joulumyynti kasvaa? Miksi jokaisen joulun jälkeen taloyhtiöiden roska-astiat pursuavat yli lahjapapereita ja internetin myyntipalstat täyttyvät juuri saaduista lahjoista? Miksi tammikuun vakiopuheenaihe on joulun aikana kertyneiden ylimääräisten kilojen laihduttaminen? Moni meistä taitaa ajatella omat jouluperinteensä kohtuullisemmiksi kuin ne oikeastaan ovatkaan.

Kulutusjuhla-joulu taitaa sittenkin olla se ”aito joulu” siinä mielessä, että se yleisemmin toteutuu tekojen tasolla. Kohtuullinen joulu on vain kuva, joka liimataan päälle, jotta voisimme esiintyä omissa ja toisten silmissä todellista hyveellisempinä.

Kun ottaa joulunpunaiset lasit silmiltään, joulu voi alkaa näyttää talouskasvuyhteiskunnan pienoismallilta. Kaupalle joulu on vuoden tärkein sesonki, jonka aikana taotaan merkittävä osa tuloksesta. Jo marraskuussa aletaan mediassa esittää arvioita, kasvaako joulumyynti tänäkin vuonna tavoitellut 3 %. Valtio tukee joulumyyntiä ajoittamalla veronpalautukset joulukuun alkuun. Kuluttajien tehtäväksi jää ostaa edellistä vuotta enemmän lahjoja, koristeita ja ruokaa. Kaikille löytyy valmis rooli joulun tavaratalkoista. En voi sille mitään, mutta joka vuosi tämä kuva nousee mieleeni ja tekee jouluun oman hieman surullisen sivumakunsa.

Onneksi meistä jokainen voi valita myös kohtuullisen joulun. Kannattaa silti olla itselleen rehellinen ja pohtia, tapahtuiko valinta pelkästään mielikuvien tasolla vai toteutuiko se ihan oikeina tekoina. Nyt joulu on kuitenkin jo niin lähellä, että kukin on sen suhteen jo ehtinyt arpansa heittää. Älä siis liikaa kiristä pipoa vaan vaihda se tonttulakkiin ja nauti siitä joulusta, jonka olet tänä vuonna rakentanut! Jos kohtuullisuus jäi tänä vuonna kuivaharjoitteluksi, voit ensi vuonna siirtyä todellisten harjoitteiden pariin (mutta muista, että joulu ei ole kilpailu).

Toivotan kaikille hyvää joulua!

Tagit: , , ,

1 kommentti

  1. Jouluun on kuitenkin vuosikaudet liittynyt tietty kulutuksen nousu, kuten juhliin yleensä. Se on ollut aika teurastaa elukat ja täyttää pöytä erilaisista herkuista yltäkylläisyyteen asti. En näe tässä varsinaisesti mitään väärää, tärkeämpää on olla päästämättä karkuun niitä joulun tärkeitä puolia. Läheisyyttä, lämpöä, ystävyyttä ja välittämistä. Kaikki lahjat on olleet tänäkin vuonna tärkeää käyttötavaraa, se että niiden hankinta on keskittynyt juuri jouluun ja toteutuu muille antamisen kautta ei ole nähdäkseni mitenkään negatiivista. :) Hyvää joulua!

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi