Kuvituskuva

Jos kaikki eläisivät kuin minä

Aina välillä kuulee sanottavan, että jos kaikki eläisivät samalla lailla kuin Herra / Rouva X (joku erityisen vähän ympäristöä elintavoillaan kuormittava tai muuten sankarillinen henkilö), maailma olisi parempi paikka. Olisikohan se?

Ainakaan emme halua, että kaikki maapallolla eläisivät samalla lailla kuin me länsimaissa – ei edes niin, kuin kaikkein eko-orientoitunein ystäväsi. Kulutamme energiaa, vaadimme asuintilaa ja tuotamme jätettä niin paljon, että jos kaikki maapallolla tekisivät kuten me, olisimme liemessä. Tosin uusimpien ilmastoraporttien mukaan taidamme olla liemessä jo nyt.

Moni hyökkää ympäristöystävällistä elämäntapaa tavoittelevia vastaan sanomalla, että jos kaikki ryhtyisivät tuollaisiksi ituhipeiksi, niin talous romahtaisi, ruoka loppuisi maailmasta ja niin edelleen. Jos kaikki ryhtyisivät vegaaneiksi, lehmät kuolisivat sukupuuttoon, kun kukaan ei enää saisi elantoansa niitä hoitamalla. Jos kaikki luopuisivat yksityisautoilusta, kaikkien pitäisi muuttaa kaupunkeihin hyvien liikenneyhteyksien päähän, maaseutu autioituisi ja kaupungit räjähtäisivät ihmispaljoudesta.

Tuollaisia kommentteja laukovat ihmiset nauttivat siitä, kun saavat ympäristöstä tai eläinten oikeuksista huolta kantavalle ihmiselle jauhot suuhun. Heille ei tee mieli edes yrittää selittää, että tavoitteenani ei ole se, että koko maailma tekisi samoin (enkä ole niin suuruudenhullu, että luulisin sen olevan mahdollista). Esimerkiksi karttamalla eläinkunnan tuotteita en tavoittele sitä, että eräänä päivänä kukaan ei enää syö lihaa tai käytä maitoa ja kananmunia. En vain tahdo omilla valinnoillani ja rahoillani tukea tehotuotannon tämänhetkistä meininkiä.

Tyypillisiä ovat myös syytökset tekopyhyydestä. ”Vihreät kaupunkilaiset” ne taivastelevat eläinten kurjaa kohtelua vaikkeivät ikinä ole lehmää nähneetkään, ja ostavat luomua vain ollakseen cool! Ymmärrän tämän ärtymyksen: on raivostuttavaa, kun joku puhuu varmoin ottein asiasta, johon ei selkeästi ole oikeasti perehtynyt (sorrun siihen itsekin). Mutta jokaisella on oikeus olla huolissaan maapallon, eläinten ja toisten ihmisten hyvinvoinnista, vaikkeivät kaikki faktat ja termit olisikaan selvillä. Toki olisi toivottavaa, että huoli johtaisi siihen, että asioista otetaan selvää ja voidaan jakaa tietoa muillekin (vaikka siitäpäs vasta saakin vihat niskaansa!).

On harhaista kuvitella, että oma elämäntapa on ainoa oikea ja kaikille muillekin paras vaihtoehto – tai ettei omassa elämäntavassa olisi mitään parannettavaa. En onneksi tunne ketään, joka luulisi olevansa täydellinen. Eihän ihminen voikaan olla, ja silti on tärkeää yrittää tehdä yhä enemmän hyviä tekoja ja valintoja.

Tagit: ,

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi