Kuvituskuva

Järjestä jätteesi

jätesankoYhden roskiksen talous joutuu näkemään julmetusti vaivaa: roskapussia pitää raahata ulos jatkuvasti, ja biohajoavat jätteet aiheuttavat muovipussiin etäisen eau de trash –tuulahduksen. Aktiivisen kierrättäjän näkökulmasta tämä vaikuttaa ääliömäiseltä toiminnalta. Tässä 10 väitettä ja vastaväitettä jätteiden lajitteluun liittyen.

1. Lajittelu on vaikeaa
Ei. Kvanttifysiikka on vaikeaa. Todennäköisesti osaat lukea, laskea, ja käyttää tietokonetta. Nämä kaikki asiat vaativat takuulla enemmän kuin se, että osaat laittaa roskan oikeaan laatikkoon.

2. Bioroskis haisee
Haisevat ne biojätteet siellä tavallisessakin roskiksessa. Kaatopaikan sekajätevuorissa ne vasta haisevatkin tuottaen metaania, joka on ympäristölle haitallinen kasvihuonekaasu.

3. Lajittelu ei koske minua, koska kyllä muut hoitavat
Miksi hoitaisivat? Sinun puolestasiko? Odotatko, että ovelle tulee kierrätysviraston mies laittamaan jäteasiasi kuntoon? Uneksi vain. Sitä paitsi ympäristöstä huolehtiminen on ihan kaikkien yhteinen velvollisuus, turha rimpuilla.

4. Minun ei tarvitse lajitella, koska en tuota jätettä
Etkö sitten yhtään? Pienetkin määrät kannattaa kierrättää. Jos taas olet todella onnistunut välttämään turhia jätteeksi muodostuneita tavaroita, onnittelemme lämpimästi. Pyydämme myös, että otat yhteyttä kulutusguruun, hän haluaa oppia sinulta lisää aineettomuuden tiellä.

5. Lajittelu ei kannata
Jaa, kenen näkökulmasta tarkasteltuna? Jätehuolto ja raaka-aineiden kierrättäminen on iso bisnes, ja kierrätysmateriaalien käyttäminen säästää myös ympäristöä. Miten niin ei siis kannata?

6. Lajittelemalla leimautuu ekopelleksi
Kyllä se vaatii myös takkutukkaa, jossa asuu suojeltu lintupopulaatio.

7. Lajittelu vie aikaa
Totta, sillä jotkut keräyspisteet sijaitsevat hiukan takapihaa kauempana. Jos et kuitenkaan päästä purkki- ja tölkkikasojasi kasvamaan aivan hirveiksi, hoituu niiden vieminen muun tekemisen ohessa. Taloyhtiölle voi myös esittää toiveen pönttövalikoiman kasvattamisesta lasin- ja metallinkeräysastioilla.

8. En voi lajitella, koska keittiöön mahtuu vain yksi roskis
Vähän luovuutta hei! Ota käyttöön jonkun komeron alaosa ja kerää eri tyyppiset roskat eri pusseihin. Pusseja voi tyhjennellä säännöllisesti ennen kuin keräymät valtaavat koko keittiön.

9. Lajittelu on tyhmää
Meinaatko, että lajittelu on yhtä tyhmää kuin luonnonvarojen haaskaaminen, kauniiden ja rohkeiden fanittaminen tai tv-ohjelmien kääntäminen klingoniksi? Maailmassa monta on tyhmää tyhmää asiaa. Lajittelu ei ole listan kärjessä.

10. Kaatopaikat ovat kauniita
Joo mutsis on.

Tagit: , , , ,

Kommentointi on suljettu.

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi