Kuvituskuva

Ja maailma pestiin vihreäksi

Tämän vuoden Mainoskupla-kilpailu on taas ratkennut. Yleisön suosikki ja avoimen sarjan voittaja oli ansaitusti Yakup Albekoglun ja työryhmän Viherpesu. Hilpeä pätkä mainostaa pesuainetta, joka pesee minkä tahansa imagotahran puhtaan vihreäksi ja ”toimii myös puolueille”.

Nykyään yhä useampi mainostaja haluaisi brändiinsä jotakin vihertävää. Kuluttajaviraston tuoreessa valvontakampanjassa seurattiin viikon ajan lehdissä, radiossa ja televisiossa esitettyjä mainoksia. Kampanja osoitti, että huoli ilmastonmuutoksesta on saanut monet yritykset muuttamaan toimintatapojaan, mutta mainoksissa muutoksista ja niiden seurauksista annetaan turhan positiivinen kuva.

Kuluttajaviraston linjana on, että yritys voi kertoa markkinoinnissaan siitä, mitä se on tehnyt ympäristön hyväksi. Samalla se ei saa välittää sellaista mielikuvaa, että kuluttaja voi tuotteen ostamalla tehdä oman osuutensa ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

On hyvä, että Kuluttajavirasto katsoo viherväittämien perään, sillä ei ole reilua, jos härskein retostelija saa vastuulliset kuluttajat puolelleen. Ihmisiä ei pidä myöskään sumuttaa luulemaan, että maailma pelastuu, kun ostetaan uusia ja uusia asioita, joissa on vain kierrätyspaperista tehty etiketti.

Samalla kuitenkin muistan oman reaktioni, kun kuuntelin edelliskeväänä esitelmää, jossa brittitutkijat olivat ottaneet selvää yritysten ympäristölupausten todellisesta laidasta. Mietin, että lupaisivatpa yritykset meillä edes jotakin. Laittaisivatpa mainostajat edes sen puun, auringon ja tulevaisuutta symboloivat lapset mainoksiinsa.

Ilmastouhon sijaan Suomessa tuntuu nimittäin olevan tapana voivotella vain maamme pienuutta ja pohjoista sijaintia. Kaikki voitava on muka tehty jo aikoja sitten. Ympäristöväittämillä ei pahemmin kilpailla.

Ympäristöseikkojen laajan esittämisen mainoksissa voi nähdä heijastavan myös niiden laajaa hyväksyttävyyttä yhteiskunnassa. Jos joka tolpassa kerrottaisiin esimerkiksi eri ruoka-aineiden hiilidioksidipäästöistä, tuntuisi oudolta mennä kauppaan ja jättää einesten ilmasto-ominaisuudet kokonaan huomiotta.

Vuonna 2005 markkinointiviestintään käytettiin Suomessa selvityksen mukaan noin 2,7 miljardia euroa. Jos ympäristöasioista ollaan hiljaa niinkin tärkeällä viestinnän saralla kuin mainonnassa, vaikuttaa se osaltaan ympäristöteemojen kuoliaaksi vaikenemiseen. Joskus pieni viherpyykkäys pesee maailmaa aidostikin hieman ympäristöystävällisemmäksi.

Tagit: , , , , , , , , , ,

2 kommenttia

  1. Olen pitkälti samaa mieltä Annukan kanssa, vaikka minua hurjaa vauhtia kasvavat puut automainoksissa ärsyttävätkin kovasti. Tuntuu, että Suomessa yritysten ympäristöviestintä keskittyy lähinnä kertomaan, mitä standardeja ollaan onnistuttu saamaan. Paljon mieluummin haluaisin kuulla, mitä oikeita parannuksia on saatu aikaiseksi, vaikka ne olisivat pieniäkin. Kertooko mikään yritys nettisivuillaan, että hei, me vaihdettiin energiansäästölamppuihin, ja seuraavaksi aiotaan miettiä isompia asioita?

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi