Kuvituskuva

Hyvässä seurassa

Urheiluseura, ainejärjestö, vanhempainyhdistys. Koirakerho, ympäristöyhdistys, lukupiiri. Ammattiyhdistys, olutseura, kulttuuriklubi. Melkein kaikki suomalaiset kuuluvat johonkin järjestöön tai ainakin järjestöjen vaikutuspiiriin. Lisäksi ympärillämme on vapaamuotoisempia yhteisöjä, kuten perhe, naapurusto tai kaveriporukat, jotka järjestöjen tavoin kokoontuvat, järjestävät juhlia ja tekevät retkiä.

Järjestötoiminnalla on vaikutuksia ympäristöön – liittyipä toiminta sitten valokuvaukseen, moottoripyöriin tai kesyrottiin. Kun pohtii oman järjestön toimintaa kestävän kehityksen eri näkökulmista, huomaa monen asian olevan jo hyvällä mallilla ja toisaalta löytää myös monenmoisia kehittämiskohteita.

Vesi, energia ja jätteet. Hoitamalla vuotavat vessanpöntöt, umpijäässä olevat sähkösyöpöt pakastimet ja pursuilevat sekajäteastiat kuntoon päästään hyvään alkuun. Esimerkiksi tarjoilut, liikkuminen sekä pienet ja isot hankinnat voidaan tehdä ympäristöä säästävällä tavalla. Jäsenille voi myös järjestää koulutusta aiheeseen liittyen.

Järjestötoiminta on lähtökohdiltaan kestävää, tarjoaahan se mahdollisuuksia osallistumiselle, ihmisten kohtaamiselle ja uusille ystävyyssuhteille. Yhdessä tekeminen on hauskaa, ja ekoteoista ja auttamisesta saa hyvän mielen. Monilla järjestöillä on pitkät perinteet, jotka siirtyvät toimijasukupolvelta toiselle ihmisiä yhdistäen – toisaalta myös luodaan innolla uutta ja kehitetään samalla uudenlaista järjestökulttuuria.

Pienillä järjestö resurssit ovat usein rajalliset. Tämä saattaa kuitenkin jopa kannustaa kestävyyden toteuttamiseen: säästetään sähköä ja vettä, hankitaan käytettyä ja lainataan, tehdään yhteistyötä muiden kanssa. Varainhankinnankin voi tehdä kestävällä tavalla. Eiväthän myytävät tuotteemme ja arpajaisvoittomme ole kertakäyttöisiä tai muuten vain täysin turhia?

Arjen kestävien valintojen lisäksi järjestöt voivat vaikuttaa tekemällä valintansa näkyviksi. Tietäväthän kaikki, että meidän järjestössä tarjotaan reilua kahvia, kaikki pääsevät vaikuttamaan päätöksentekoon ja kertakäyttöastioiden käytöstä on luovuttu? Fiksut tavat saattavat kulkeutua jäsenistön mukana edelleen koteihin ja muihin järjestöihin.

Kestävän kehityksen työstä voi kertoa ylpeästi myös sisarjärjestöille, muille sidosryhmille ja vaikkapa tiedotusvälineille. Myönteinen esimerkki sekä tiedon ja hyvien ideoiden jakaminen kannustaa muitakin toimimaan. Työlle voi saada myös ulkoista tunnustusta – esimerkiksi Liikunnan ekomerkin tai vapaa-ajan toimijoiden Vihreän lipun.

Juuri nyt vietetään Nuukuusviikkoa, jonka teema on tänä vuonna Kestävästi seurassa. Järjestöjä ja muita yhteisöjä kannustetaan pohtimaan omaa toimintaansa ja tapahtumiaan kestävän kehityksen näkökulmasta. Onhan sinun yhteisösi mukana? Kurkkaa viikon tapahtumat ja taustat osoitteesta Nuukuusviikko.fi.

Annukka Luomi
ympäristökasvattaja ja Nuukuusviikon 2011 projektikoordinaattori

Tagit: , , , , ,

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi