Kuvituskuva

Hehkulampun hetki valokeilassa

Mietin tänään vuoden 1973 öljykriisiä. En ollut silloin syntynyt, mutta 1990-luvulla lukion ruotsinkirjoista kävi edelleen ilmi, että silloin säästettiin kovasti energiaa. Se tuntui 1990-luvulla vanhanaikaiselta – jopa meistä laman lapsista.

Mutta sitten tuli ilmastonmuutos. Mietin öljykriisiä tänään, koska kansanedustaja Christina Gestrinin esitys hehkulamppujen myymisen kieltämisestä otettiin keskiviikkona käsittelyyn eduskunnassa. Gestrinin mukaan energiansäästölamppuihin siirtyminen kotitalouksissa vähentäisi 200 000 tonnia hiilidioksidipäästöjä ja säästäisi 80-100 miljoonaa euroa vuodessa. Australiassa on jo tehty päätös, että hehkulampuista luovutaan kolmen vuoden siirtymäajalla.

Ensimmäinen ajatus oli että wau, voiko tuollainen esitys todella saada kannatusta tässä vapaan markkinatalouden maailmassa. Nyt ne alkavat vihdoin ottaa ilmastonmuutoksen vakavissaan! Seuraava ajatus oli että wau ja hui, mitä kaikkea muuta tämän jälkeen voidaan kieltää energiansäästöperusteilla. Katumaasturit, miniristeilyt, lomalennot? Tai mitä voidaan tehdä pakolliseksi: luomuviljely ja reilun kaupan tuotanto?

Pohdin myös sitä, että olisikohan hehkulamppukielto ensimmäinen kuluttajia koskeva kielto sitten öljykriisin, joka johtuisi nimenomaan energiansäästöstä. Onhan ympäristölle vaarallisia aineita ja tuotteita kielletty jo pitkään lähtien DDT:stä, PCB:stä ja freoneista. Öljykriisin aikana oli Suomessa rangaistuksen uhalla kielletty muun muassa autotallien ja yksityisten uima-altaiden lämmittäminen, moottoriteiden valaiseminen, näyteikkunoiden valaiseminen liikkeen ollessa suljettuna sekä asuntojen lämmittäminen yli 20 asteen. Yhtään rangaistusta ei tosin annettu.

Hehkulamppuasiasta keskustellaan nyt esimerkiksi Hesarin foorumilla, puolesta ja vastaan. Lamppujen paremmuudesta ollaan eri mieltä. Mutta tietysti myös kieltäminen itsessään kiivastuttaa. Se synnyttää muistoja lapsuuden ”vahvajohtajaisesta Kekkoslovakiasta, jossa asiat olivat selkeästi oikein tai väärin”. Myös kieltämisen tehoa epäillään (koska hehkulamppujen hallussapitoa ja maahantuontia ei esityksessä ole mukana, niitä ryhdytään trokaamaan naapurimaista).

Ei tässä tosiaan taida olla kyse vain hehkulampuista. Tässä on toivottavasti kyse siitä, kuinka tehokkaita keinoja ollaan valmiita hyväksymään ilmastonmuutoksen pakon edessä. Siitä, että kuluttajan pyhää valinnanvapautta ollaan rajoittamassa, vaikka tuote ei ole samalla tavalla vaarallinen ympäristölle kuin ympäristömyrkyt. En tiedä, onko hehkulamppujen pannaan julistaminen juuri se kiireellisin asia, mutta periaatteellisesti Gestrinin aloite on tärkeä.

Tagit: , , ,

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi