Kuvituskuva

Elämiseen riittävä palkka

Elämiseen riittävään palkkaan kuuluu meille itsestään selviä perusoikeuksia: riittävästi ruokaa ja vettä, kunnollinen asunto ja vaatetus, lasten hoito, terveydenhoitopalvelut ja matkaliput. Joissakin määritelmissä on lisäksi se, että palkasta pitää jäädä vähän säästöön.

Palkalla pitäisi siis elää tavallisen kokoisen perheen. Näin ei ole – vaatetustyöntekijöiden palkat pitäisi kolminkertaistaa, ennen kuin voidaan puhua elämiseen riittävästä palkasta, eikä silläkään kovin isoja perheitä elätetä.

Kuinka pieniä palkat oikein ovat? Esimerkki Australian Oxfam-järjestön urheiluraportista vuodelta 2006 (pdf, HTML Googlessa s. 16):

Indonesialaiset urheiluvaatetusteollisuuden työntekijät tienasivat 800 000 rupiaa (75,29 euroa) kuussa tai 5 000 rupiaa (47 eurosenttiä) tunnissa vuonna 2006. He saivat myös pientä korvausta lounasta ja työmatkoja varten.

Naimattoman työntekijän täytyi työskennellä 6 tuntia kuukausittaisen juomavetensä, 4,5 tuntia riisinsä ja 40 tuntia kuukauden majoituksena eteen. Kuukauden kananlihojen vuoksi piti työskennellä 3,75 tuntia, 2 tuntia kananmunia varten ja 18,5 tuntia kuukauden vihanneksien saamiseksi ruokapöytään. Sokeri, tee, ja maito maksoivat 2,8 tunnin työpanoksen verran. Näistä tulee yhteensä 77,55 työtuntia. Suomessa normaali työaika on 38,25 tuntia viikossa.

Oxfamin tutkijat kysyivät työntekijöiltä, mitä he ostaisivat, jos saisivat enemmän palkkaa. Vastaus oli parempilaatuista ruokaa ja lihaa kanan sijasta, kahvia teen sijasta. Naiset ostaisivat 24 eurosenttiä pullolta maksavaa yrttijuomaa kuukautisten ajaksi.

Laskelmissa on huomattava, että kuukausittainen palkka oli 75,30 euroa. Se tekee 2,51 euroa päivässä (laskettu 30 päivälle, koska joka päivä täytyy syödä). YK:n äärimmäisen köyhyyden raja on 1,25 US dollaria päivässä. Toinen köyhyysraja on kaksi dollaria.

On palkkoja, jotka ovat jopa alle tuon haamurajan, 1,25 dollaria päivässä. Intialaiset erittäin raskasta valimotyötä tekevät miehet ”ansaitsivat” puoli US dollaria päivässä. Working poor, sanoakseni. Tämän vuoksi on lapsityövoimaa. Aikuiset eivät pysty elättämään lapsiaan.

Teksti on koottu kahdesta tekstistä, jotka on julkaistu aiemmin Outi Moilalan blogissa ja Reilun kaupan puolesta Repu ry:n blogissa.

Tagit: , , ,

7 kommenttia

 1. […] Outi Moilala esittelee laskelmia siitä, miten paljon indonesialaisen urheiluteollisuuden työntekijän täytyy tehdä töitä perustoimeentuloon: “Naimattoman työntekijän täytyi työskennellä 6 tuntia kuukausittaisen juomavetensä, 4,5 tuntia riisinsä ja 40 tuntia kuukauden majoituksena eteen. Kuukauden kananlihojen vuoksi piti työskennellä 3,75 tuntia, 2 tuntia kananmunia varten ja 18,5 tuntia kuukauden vihanneksien saamiseksi ruokapöytään. Sokeri, tee, ja maito maksoivat 2,8 tunnin työpanoksen verran. Näistä tulee yhteensä 77,55 viikkotyötuntia. Suomessa normaali työaika on 38,25 tuntia viikossa. Pelkän yksinkertaisen majoituksen maksamiseksi pitää Indonesiassa siis työskennellä yli tuon määrän.” (Mari Koo) Jaa kirjoitus: […]

 2. En nyt missään tapauksessa halua kritisoida tekstin pohja-aihetta, mutta en ymmärtänyt laskua:
  ”6 tuntia kuukausittaisen juomavetensä, 4,5 tuntia riisinsä ja 40 tuntia kuukauden majoituksena eteen. ” jne.

  Minä saan tuosta 77,5 KUUKAUSItyötuntia, joka on selkeästi vähemmän kuin mitä suomalainen tekee.

  Onko kyseessä siis se etten minä ymmärtänyt vai joku muu laskuvirhe?

 3. Luulen, että tuossa ovat viikot ja kuukaudet menneet jotenkin sekaisin.

 4. Olet Stazzy aivan oikeassa, noista tulee kuukausityötunteja. En laskenut työaikaa koko kuukaudelle, koska Oxfamin laskelmassa ei ollut mukana muita menoja kuin ruoka ja asuminen. Rahaa menee kuitenkin tietty muuhunkin, kuten (työ)matkoihin (jos tuo korvaus ei kata niitä kokonaan), vaatteisiin, terveydenhoitoon jne. Elämiseen riittävän palkan idea on lisäksi, että rahaa pitäisi myös jäädä vähän säästöön. Laskelmassa ei työntekijällä ole myöskään perhettä elätettävänä.

  Sinänsä oli ehkä vähän hölmöä kirjoittaa asumisen maksamiseen tarvittava työaika (yli suomalainen työviikko), koska meilläkin asuminen on suhteessa kallista ja koska tuo viikoista ja kuukausista puhuminen sekoittaa. Asumisen laatuerot ovat kuitenkin huimat, meillä Suomessa ei edes ole sen tasoisia asuntoja, joissa monet tehdastyöläiset Indonesiassa asuvat.

 5. Lain pitäisi liittyä tuollaisiin juttuihin, eihän tuossa ole mitään järkeä.

 6. Edit: Laskelmatietoja muutettu kirjoittajan pyynnöstä havainnollisemmiksi.

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi